Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гърбът може да боли и заради неправилна стойка дори

Човек не обръща внимание в каква поза стои или седи

гръб Но гръбнакът му обръща. И след години се оказва, че е бил злопаметен. Почват болки в гърба, шипове, че и по-сериозни болести.

Смята се, че не бръчките и не годините, а именно състоянието на гръбнака показва дали си остарял. Естественото му положение е с издърпани назад и отпуснати рамене, отдалечени максимално от ушите. Трябва да се тренират мускулите около него, както и коремните. Така не се натоварва да държи торса, а мускулите поемат тежестта му.

Благодарение на гръбнака си човек може да се извръща във всички посоки. Той има 4 извивки – по две навън и две навътре към тялото. Те го правят гъвкав и способен да издържа натоварването. Той влияе и на местоположението на вътрешните органи.

Съставен е от изпъкнали прешлени и дискове между тях. При изкривена стойка кръвта не стига до всичките му клетки, натискът на дисковете се удвоява и те се износват рано. Изчислено е, че в легнало положение дисковете са натоварени с 50 кг, в изправено -100 кг, в седнало с прав гръб без облегалка -140 кг. А при навеждане без тежести в ръцете – 215 кг.

Седнал на бюро, човек се отпуска и гръбнакът му понася неимоверен натиск. Във фотьойл позата е още по-непривична и натоварваща.

Гръбнакът се състои от няколко дяла -шиен, гръден, поясен и опашна кост. Най-крехки са шийните кости. При отпуснати рамене изпъкналият 7-и шиен прешлен образува лека гърбица и постепенно главата хлътва. По-сериозно се изкривява гръдният дял при остеопороза (спад в костната плътност).

За здрав гръбнак трябва да се приема калций, но не на таблетки, защото има риск от шипове, а чрез храната. Полезни са сусамов тахан, яйца, риба, броколи, грах, ленено семе, кисело мляко, сирене.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *