ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ШИЙНА ОСТЕОХОНДРОЗА – 5 съвета за подобряване

 шийна остеохондрозаШийна остеохондроза

Здравейте, аз сьм с шийна остеохондроза u имам постоянни болки зад гръдната кост. Моля ви, напишете за лечението на това заболяване?

Красимир Боянов – Плевен

Шийна остеохондроза е дегенеративно ставно заболяване, в ос­новата на което лежи дегенерация на диска с въвличане в процеса на тялото на прешлена, свързващия апарат и междупрешленните стави. Тези дегенеративни про­цеси се получават от възрастови изменения, пренатоварвания, ин­фекциозни и ендокриини смущения. Най-съществените изменения са в ядрото на междупрешленния диск, който намалява по обем, загубва своята еластичност и може да калцифицира. Получават се и изме­нения в пръстена на диска, ставния апарат и телата на прешлените. Оплакванията на болния започват, когато процесът се разпространи в задните части, които са богато инервирани и кръвоснабдени.Те са особено ярко изразени при задно изпъкване на диска, което може да притисне нервните коренчета или мозъка. В зависимост от стадия на заболяването се различават: раздразнение, компресия и прекъс­ване проводимостта на коренче­тата. Като при първите (раздраз­нение и компресия) има болка, а при третото се развиват парези. При шийната остеохондроза е нало­жително подробно неврологично изследване. Рентгенографично се наблюдава намаляване на между-дисковото пространство, костни израстъци по предната и задна­та повърхност на прешлените. Понякога се налага извършване на миелография (изследване на гръбначния канал чрез въвеждане на контраст), ангиография (конт­растно изследване на артерии­те), скенер и ядрено- магнитен резонанс.

Ортопедичното лечение е на­сочено към разтоварване на гръб­начния стълб за намаляване на вътредисковото налягане и мускул­ния спазъм. Болните се поставят на гръб с възглавница под шията. Препоръчва се носенето на яката на Шанц. Добър ефект се получава с масажна яка, медикаментоз­ни средства като нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици.

През последните години успеш­но се прилагат кинезитерапия и мануална терапия. Ако няма ефект, се налага оперативно лечение (ендопротезиране на диск – поставяне на изкуствен диск след премахване на увредения).

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *