ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сила, воля и много кураж – да боледуваш от рак в ефир!

Съдбата на една телевизионна журналистка развълнува цяла Америка

robach
Ейми Робач

Миналия ноември зрителите на „Добро утро, Америка“ по Ей Би Си станаха свидетели как водещата Ейми Робач се подложи на първия в света преглед за рак на гърдата с мамограф, предаван на живо от площада „Таймс скуеър“ в Ню Йорк. Ейми е 40-годишна, няма роднини с този вид рак и никога не се е подлагала на преглед.

Тя научава тъжната новина за себе си след биопсия

Оперират я два пъти и минава седем курса на химиотерапия.

Тази година тя отново се появи на екран, но с променен външен вид. Обясни на зрителите, че е отрязала косата си и си е направила къса прическа заради започналия косопад в резултат на химиотерапията. Зрителите масово й изказват съпричастност и според говорител на Ей Би Си Ейми е получила десетки хиляди пожелания за оздравяване.

„Нашите зрители очакват да видят гривна на ръката й – знака, че тя се преборва“, каза той. (Гривна, оплетена от нишки парашутно въже, която в САЩ се носи от раковоболни. С нея по спешност се правят турникети, шини и пр. Използва се и в американската армия), пише „Живот без рак“.

Тези дни Ейми направи равносметка на едногодишната си борба с рака и даде следните съвети на хората с диагноза като нейната:

1. Документирайте. Узнаването на диагноза „рак“ е стъписваща изненада. Човек е връхлетян от толкова много и толкова силни емоции, че не може да изплува от тях. Лечението е крайно изтощително – и физически, и психически, и духовно. Мнозина пациенти намират утеха и се зареждат със сили, когато описват преживяванията си ден по ден. Доказано е, че това има терапевтичен ефект. Може да си водите дневник, може и да отворите блог, където близки и приятели ще ви четат.

2. Обсъждайте. Изолацията е пагубна за човек, който се бори с рака. Споделяйте какво ви се случва с близки и приятели, но най-добре е да намерите сродна душа – някой като вас, който е минал по същия път. Той ще ви насърчи и ще ви подейства успокоително. Според изследване на медици от Станфордския университет този вид споделяне дори удължава преживяемостта. При рак на гърдата това удължаване е двойно.

3. Движете се. Ейми разказа в ефир колко изтощена се чувства от химиотерапията. Тежката умора и отпадналост са типични странични ефекти от нея, но почивката далеч не е най-добрият начин за справяне с тях. Умората изчезва именно с леки упражнения, но без претоварване – разходки, йога, плуване и др.

4. Не унивайте. Оптимизмът и борбеността са мощни средства за мобилизация на организма срещу рака. Нормално е да се страхувате, но не забравяйте какъв е залогът за победа във вашата битка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *