Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пет болести, които се разпознават по зъбите

Посещението при стоматолога може да се окаже полезно не само за здравето на зъбите и венците ви. Има поне пет болести на тялото, чиито симптоми опитният зъболекар може да разпознае.

ЗъболекарЕто за кои болести става дума според medikforum.ru:

  1. Диабет. Едно изследване в САЩ тази година е показало, че две трети от зъболекарите пренасочват пациентите си с пародонтоза към интернисти за диабетна проверка. Работата е там, че високите стойности на кръвната захар причиняват сухота в устната кухина. Това увеличава риска от специфични налепи при хората с неконтролиран диабет, които са по-уязвими към заболяванията на венците.
  2. Сърдечни заболявания. Изследване от 2007 година показва, че хората с пародонтоза по-често страдат и от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с хората без този проблем. Ако се лекува пародонтозата, състоянието на сърцето се подобрява, твърдят изследователи от Държавния университет в Пенсилвания.
  3. Деменция. Могат ли зъбите да “говорят” за влошената памет? През 2012 година британски учени са установили, че възрастните хора с лоша хигиена на устната кухина се сблъскват с проявите на деменция 76% по-често в сравнение със здравите и отговорни към хигиената свои връстници. Връзката между тези два фактора все още не е изяснена докрай. Има хипотеза, че бактериите Porphyromonas gingivalis, които причиняват заболявания на венците, се настаняват в някои мозъчни зони и това причинява деменция.
  4. Остеопороза. Вашият зъболекар може да установи, че костната маса около зъбите ви изтънява и се смалява – например челюстите. Това най-добре личи на рентгенови снимки и е сигурен белег за заболяването.
  5. Гастроезофагеален рефлукс. Ако страдате от киселини, паренето “под лъжичката” не е единственото ви неприятно преживяване. При пристъпи на болестта стомашните киселини достигат до устната кухина. Ако това ви се случва често, фактът може да се потвърди от влошеното състояние на зъбния емайл. За стоматолога няма да е трудно да установи каква точно е причината.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *