Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо е важно да поддържаме панкреаса здрав?

Повечето хора смятат панкреаса за регулатор на нивото на кръвната захар

панкреас Но задстомашната жлеза има и други функции. Тя има главна роля в храносмилането и всъщност е орган тип „две в едно“.

Първо, тя секретира ензими, които разграждат храната. Всеки ден около 2 литра от тези секрети се изливат в тънките черва. Ензимите са нужни за всяка функция на всеки орган в човешкото тяло. Никакви витамини, минерали или хормони не могат да бъдат усвоени без тяхната помощ.

Второ, жлезата синтезира хормони, например инсулин, който регулира кръвната захар.

Главната роля на панкреаса в обмяната на веществата става очевидна, когато нещо в него се повреди. Например, ако жезата се възпали, това е остър панкреатит. За да стане той хроничен, е нужна много упоритост с алкохол, цигари и мазна храна. С времето болките се засилват, функциите на жлезата отслабват и се развива екзокринна или ендокринна панкреасна недостатъчност.

В първия случай не се произвеждат ензимите, разграждащи мазнини, въглехидрати и белтъчини. Във втория се нарушава синтезът на хормоните инсулин и глюкагон. Това е покана за диабета. Хроничният панкреатит поврежда и жлъчните канали. Видимият ефект от това е пожълтяването на кожата.

Диабетът е от два типа: при тип 1 умират бета-клетки и не може да бъде произведен инсулин. Болестта не е лечима, но чрез инжектиране на инсулин нивото на кръвната захар се нормализира.

Тип 2 е по-чест при възрастни хора и при хора с наднормено тегло. Произведеният инсулин не стига и също трябва да се инжектира.

За доброто здраве на панкреаса са нужни витамини А, Д, Е и К и здравословно хранене.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *