Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЗАНТАК / ZANTAC

Съдържа ранитидин, натриев хидрогенкарбонат, мононатриев цитрат безводен, повидон, натриев бензоат, аромати, подсладител

Предназначение

zantac-150ЗАНТАК е лекарствено средство, с чиято помощ се намалява произвоството на стомашна киселина. Прилага се за предотвратяване и лечение на стомашна язва и язва на дванадесетопръстника.

Приемът на ЗАНТАК съвместно с антибиотик лекува инфекции, причинени от Heliobacter pylori. Предотвратява кръвоизливи, лошо храносмилане, болки и изливане на киселини в хранопровода. Предпазва от образуване на язви при прием на някои медикаменти за други заболявания, например артрит. Този медикамент се прилага при подготовка за оперативно лечение, за да се избегне връщането на киселини в хранопровода по време на анестезията.

Как се приема

Разтворимите таблетки ЗАНТАК се приемат в количество и с продължителност, определени от гастроентеролог в зависимост от естеството на здравословния проблем.

Стандартният прием предвижда две ефервесцентни таблетки дневно: една сутрин и една вечер, или две – вечер преди лягане. Таблетките се разтварят в чаша вода и се приемат на глътки.

Ефектът от лечението с този лекарствен продукт се усеща след няколко дни, но приемът трябва да продължи според лекарските указания. Не прекратявайте лечението самоволно – възможно е много скоро да се появят същите оплаквания, заради които сте предприели лечението със ЗАНТАК.

Ако пропуснете прием на поредната таблетка, вземете я веднага. Ако обаче сте твърде близо до времето на следващия прием – пропуснете. Предозирането, което можете да допуснете неволно, няма сериозни последици за здравето, но все пак е редно да се внимава. Ако обаче сте на безсолна диета и вземете повече таблетки, непременно се консултирайте с лекар за действията си.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ЗАНТАК може да причини някои странични ефекти, на които е редно да обърнете внимание. Възможно е да се получат кожни дразнения и обриви, стягане на гръдния кош и затруднено дишане, отоци по лицето, клепачите и устните, треска и премаляване, необяснима тревога.

Медикаментът може да засегне чернодробните функции, признаци за което са гадене и повръщане, температура с общо неразположение, загуба на апетит. Има данни също за потъмняване на урината, пожълтяване на кожата, умора и обърканост, сърбеж, бавен пулс и замъглено зрение, стомашна болка – при възпаление на панкреаса. По-рядко се съобщава за болки в мускулите и ставите, потиснатост, халюцинации, косопад, неконтролирани движения на крайниците, еректилна дисфункция. Допустими са също главоболие и световъртеж.

При проява на някой от описаните ефекти или на друг, който се свързва с приема на медикамента, незабавно трябва да се направи лекарска консултация.

Кога НЕ БИВА да се приема

ЗАНТАК се приема като цяло добре, но е необходимо да де внимава при някои групи пациенти и да се прецени дали ползата от приема му е по-голяма от потенциалния риск. По принцип се препоръчва този медикамент да не се използва в случаите на алергия към някой от компонентите.

При бременни, кърмачки, пациенти с чернодробни и бъбречни проблеми е желателно да не се прибягва до медикамента. По преценка на лекуващия обаче това може да се допусне при условието за постоянен лекарски контрол.

ЗАНТАК не е подходящо лекарствено средство при пациенти с редки заболявания от рода на фенилкетонурия или порфирия.

Не е желателно да се ползва от пациенти с рак на стомаха, тежки белодробни страдания, диабет, проблеми с имунната система.

Взаимодействие с други медикаменти

Информирайте лекуващия за всеки медикамент, който сте приемали или трябва да продължите да вземате заради друго заболяване. Възможни са лекарствени взаимодействия със ЗАНТАК, които обезсилват лечебни действия или провокират нежелани странични ефекти.

Особено внимание е необходимо при потребност от паралелен прием на ЗАНТАК с лекарства за сърдечни заболявания, антикоагуланти, при лечение на проблеми със съня, успокоителни, за контрол върху кръвната захар, лечение на гъбични инфекции, на белодробен рак, нестероидни противовъзпалителни.

Медикаментът се предлага също под формата на филмирани таблетки и разтвор в ампули.

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за опаковка от 10 ефервесцентни таблетки х 150 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *