Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да осигурим спокоен сън на детето до 1 годинка

Когато някой спи сладък сън, използваме един симпатичен израз: „Спи като бебе“. Но защо тогава за много родители спокойният сън на детето остава само мечта? Оказва се, че причините за неспокойния детски сън са много.

сън, спокоен съм, детско здраве

Най-често про­блеми със съня има при кърма­четата и децата до 3-годишна възраст. Всички нарушения на съня изискват задължителна консултация с невролог.

Първото нещо, което пита лекарят, е колко време спи детето? Да, това има значение. Сънят на новороденото може да заема до 18 часа на деноно­щие. Минималната норма е от 14 до 16 часа. Ако детето спи по-кратко, очевидно има на­рушение. Това може да е свър­зано с перинатално (по време на раждането) увреждане на централната нервна система. Възможно е в края на бремен­ността или при раждането при майката да е възникнал про­блем със здравето и детето да е претърпяло асфикция (безсъзнание поради липса на кислород), хипоксия (не­достатъчно снабдяване на клетките с кислород) или е получило инфекция.

Вторият задължителен въ­прос е: как спи детето? Сънят на детето представлява повта­рящи се цикли – средно по 45 минути, 15 от които са фазата на бързия сън, 30 – на бавния сън. При нарушения сънят на малкото е много крехък -увеличава се фазата на бързия сън и се съкращава бавният сън. Това се разпознава по леките потрепвания и дви­женията на очните ябълки под притворените клепачи.

 

Лошият сън на детето може да е свързан с…

  • Нарушение на дишането

На свободното дишане мо­гат да пречат както сухият въздух, при който лигави­цата отича, така и по-сери­озни заболявания. Напри­мер увеличен тимус (жлеза от двете страни на трахея­та), рефлукс (който води до бронхосмазми), анатомични особености на въздушните пътища, инфекциозни или алергични заболявания на носоглътката.

  • Дефицит на Витамин D3

Ако детето се е родило без усложнения, винаги е имало добър апетит и изведнъж на възраст 2-3 месеца (особено ако е зима или мрачно лято) започва да спи лошо, вероятно става дума за недостиг на ви­тамин D3 (признак за това са и влажните ходила и длани). Най-често този проблем се среща при деца на 6-месечна възраст.

  • Лактазна недостатъчност

От нея страдат кърмачета от 3-седмична до 1-месечна въз­раст. Лактазата е ензим, който помага да се усвои майчиното мляко. При някои деца този ензим не се отделя в достатъч­ни количества и това води до стомашни колики и подуване на корема.

  • Вродено стесняване на носните пътища

Това е чест проблем при но­вородените. С израстването носните пътища се разширя­ват, но ако има вродена ано­малия, може да се наложи операция.

  • Рефлекс на Моро

Става дума за двигателен рефлекс, при който от шум или рязка смяна на положе­нието детето разтваря ръ­цете и краката си, а после ги свива. Случва се детето да се събуди от самото движение. Проблемът може да се реши със специална възглавница тип „гнездо“, която създава комфорт на детето – меките стенички не му позволяват да разтвори ръцете си. Но ако този рефлекс продължи и след 5-месечна възраст, трябва да се обърнете към невролог.

  • Развитие на двигателните умения

След навършване на 6 месеца детето започва да седи самос­тоятелно, а след още 2-3 месеца се опитва и да се надига само. Желанието да направи това е толкова силно, че мозъкът дава команда за тези действия дори нощем. Детето в съня си сяда или дори се надига в из­правено положение и заради това се събужда.

  • Рефлекс за задържане на урината

Към 9-месечна възраст де­цата започват да разбират кога им се пишка. Те усещат дискомфорт, но още не могат да свържат своите усещания и нужди с правилния начин за реализирането им, затова плачат, докато не направят това, което е необходимо. Ако родителите успеят да доловят връзката между плача и за­топлянето на пелената (след което детето се успокоява), е важно в такива моменти да слагат малкото на гърне.

  • Нарушение на водно-хранителния режим

Като навърши 6 месеца, де­тето вече спокойно може да се справя без храна и вода в продължение на 6 часа. Така че е най-добре по това време да се прекратят нощните кърмения. Същото се отнася и за шишето с вода. Ако това не се направи, стомашно-чревният тракт и бъбреците не могат да си по­чиват. Ако малкото има нужда от успокоение, по-добре е да се използва залъгалка.

  • Различни заболявания

Кожни раздразнения, дерматити, стомашни и коремни бол­ки, остри вирусни инфекции и всички здравословни про­блеми, които не са свързани с нервната система, също могат да нарушават съня на детето.

 

 

Бренна след 40 години? Защо не!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *