Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Още 3 мита за здравословното хранене

Ползата от тези храни за здравословното хранене е безспорна, но дали някои от техните свойства не са силно преувеличени

Добре е да преосмислим шаблонните твърдения за здравословното хранене, останали като митове от детството или атакуващи съзнанието от многобройните реклами. Нека са доверим на специалистите, които най-добре знаят, от кои храни ще си набавим повече полезни вещества, пише интернет изданието Nature Healt.

Здравословното хранене
Здравословното хранене

Портокалите са пълни с витамин C. В действителност родните чушки превъзхождат в това отношение всички цитрусови плодове. Червената чушка съдържа четири пъти повече аскорбинова киселина, отколкото портокалите. Експерти на Американския национален институт по здравеопазване препоръчват приемане на 60 мг до 90 мг витамин С всеки ден, за да се поддържа правилното функциониране на имунната система. За повечето от нас няма място за притеснения – балканската диета осигурява доста над дневната потребност от този витамин.

Морковите са гаранция за здравето на очите. В действителност, зелените листни зеленчуци подобри зрението. Прекаляването с моркови води до „каротенемия“ – оцветяване на кожата в жълто-оранжев цвят, но не очаквайте, че очите ще имат перфектно здраве. Морковите са добър източник на бета-каротин, който обаче има по-слаби антиоксиданти свойства от лутеина и зеаксантина, които се намират в спанака и зелето.

Червеното вино е изключително полезно за сърцето. Някои подправки, като карамфил и мента имат повече полза за здравето на сърцето. Червеното вино наистина не е толкова вредно за сърцето, тъй като съдържа антиоксиданти и полифеноли, но не трябва да се прекалява! Неразумно е да се пие по бутилка на вечеря и да очаквате сърцето ви да бие като часовник. Билките мента, карамфил и анасон съдържат много повече полифеноли, а освен това те не крият заплаха за здравето, каквато е алкохолът.

По начало всички храни са полезни, но само с мярка, а към настойчивите твърдения и митовете за здравословното хранене, трябва да се отнасяме резервирано.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *