Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Билколечение при язви по краката

Язви по краката или дълбоките рани са болезнени и трудно се лекуват. Използвайте билки, за да ускорите заздравителния процес

Невен

Calendula officinalis

Ускорява заздравяването на раните. Според резултатите от скорошно проучване невенът подпомага заздравяването на язвите по краката. В изследването, продължило 3 седмици, язвите на едни пациенти били третирани с крем с невен, а на други – с физиологичен разтвор. В края на проучването язвите на първата група намалили обема си с над 40%, а на втората – с едва 15%.

Дозировка – Нанасяйте върху засегнатия участък крем с невен 2-3 пъти дневно или направете превръзка, потопена в тинктура от невен. Могат да се използват и пресни цветове, от които да се направи лапа. Ако кожата е с нарушена цялост, дезинфекцирайте раната с антисептичен разтвор, след което нанесете невена.

Обикновен конски кестен

Aesculus hippocastanum

Лекува язвите отвътре. Според едно клинично изследване стандартизираният екстракт от семена на конски кестен (ЕСКК) ускорява традиционното лечение на язвите по краката. Австралийски учени установяват, че превръзките на пациенти, които вземали ЕСКК, се сменяли доста по-рядко, отколкото на тези, които приемали плацебо. Това явно е последица от въздействието на конския кестен върху кръвообращението, тъй като половината от язвите по краката се появяват в резултат на хронична венозна недостатъчност.

Дозировка – Потърсете в аптеките таблетки или капсули с ЕСКК, които са със стандартизирано съдържание на есцин. Продуктът трябва да осигурява дневно количество от 100-200 мг есцин. Винаги приемайте лекарството с храна.

Азиатска центела

 

Centella asiaticasyn. Hydrocotyle asiatica

Природното средство за заздравяване на рани. Азиатската центела съдържа съединения, които благоприятстват заздравяването на рани, язви и белези и може да се приема както вътрешно, така и външно. Когато се взема вътрешно, билката облекчава симптомите на хронична венозна недостатъчност и затова благоприятства заздравяването на язвите.

Дозировка – Потърсете в аптеките готови таблетки или капсули с екстракт от азиатска центела и спазвайте указанията в листовката. За локално приложение: прибавете тинктура от азиатска центела към крем и нанасяйте върху засегнатия участък 2-3 пъти дневно.

ВНИМАНИЕ!

Самолечението не е препоръчително при наличие на язви по краката, защото те често са симптоми за по-сериозен здравословен проблем. Консултирайте се с лекар, преди да започнете самолечение или локално лечение.

Понякога ЕСКК причинява странични ефекти, които включват стомашно-чревни неразположения, гадене, главоболие, сърбеж или кожни раздразнения. Екстрактът не бива да се приема от хора, алергични към латекс.

Не употребявайте домашно направени продукти от конски кестен, тъй като могат да съдържат токсични съединения.

С изключение на случаите, когато е под лекарско наблюдение, употребата на ЕСКК не се препоръчва, ако страдате от диабет, болести на черния дроб и бъбреците, цьолиакия или други чревни заболявания или приемате антитромбоцитни лекарства или антикоагуланти.

Кожата около язвите на краката е изключително податлива на дерматит и обриви. Направете тест за чувствителност 24 часа преди локалното приложение на даден продукт. Ако се появи реакция, прекратете употребата и потърсете медицинска помощ. Бъдете особено внимателни с невена, ако сте алергични към сем. Сложноцветни (например маргаритки, хризантеми и ехинацея).

С изключение на локалното приложение на невена, билките в тази статия не се препоръчват по време на бременност и кърмене, освен ако не са предписани от лекар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *