ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се лекува сърбящата и възпалена кожа от екзема и псориазис с билки?

Лечителите използват комбинация от билки с вътрешно и локално приложение за облекчаване на болката и раздразнението при сърбящата и възпалена кожа

Врабчови чревца

Stellaria media

Успокоение от градината. Едва ли има градина, в която да липсват врабчови чревца – това е един от най-често срещаните плевели в света. Растението се използва за облекчаване на сърбящи и възпалени кожни състояния като екзема, дерматит и псориазис. Билката е достатъчно нежна, за да се прилага и върху най-чувствителните участъци; подходяща е дори за бебета (вж. Внимание!).

Дозировка – Направете сок от пресните надземни части на билката и го прибавете към крем в съотношение 1 част врабчови чревца към 5 части крем. Нанесете върху засегнатия участък, както е предписано. По същия начин се прилагат и готовите кремове от аптеката.

Масло от ленено семе

Linum usitatissimum

Билковият източник на омега-3 мастни киселини. Без така необходимата мазнина кожата става суха, започва да се лющи и сърби, затова качеството и видът на мазнините, които приемаме, са от изключителна важност. Някои мазнини обаче влошават възпалението, такива са например групата мастни киселини омега-6 (съдържащи се в шафрана, слънчогледа, царевицата и гроздовите семки). От друга страна, омега-3 мастните киселини в лененото семе (както и в други семена, ядки и морски дарове) засилват производството на противовъзпалителни съединения в организма и действат благотворно при лечение на псориазис, екзема и други кожни заболявания.

Дозировка – Маслото от ленено семе се приема под формата на капсули или течност съгласно инструкциите, посочени в листовката. Вместо готов продукт можете да смелите цели пресни семена и да ги добавите към зърнена закуска. Имайте предвид, че това масло е по-нетрайно от останалите видове, затова го съхранявайте в хладилник.

Куркума

Curcuma longa

Аюрведическо противовъзпалително средство. В аюрведа куркумата се използва от векове като локално средство за лекуване на псориазис и други възпалителни кожни проблеми. Съвременните западни лечители понякога предписват билката за вътрешен прием поради доказаните й антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства, дължащи се най-вече на жълтия пигмент в нея, наречен куркумин. Тъй като билката е тоник за черния дроб и жлъчния мехур, тази употреба отразява традиционното схващане, че прочистването на организма от токсини помага при лечение на хронични кожни проблеми.

Дозировка – Смесете със студена вода 1/2 чаена лъжичка куркума на прах; пийте 2-3 пъти дневно в продължение на 4 седмици. За външно приложение смесете 50 г куркума на прах с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и малко топла вода; приложете като лапа.

ВНИМАНИЕ!

Врабчовите чревца и куркумата могат да причинят алергична реакция. Направете тест върху незасегнат кожен участък 24 часа преди нанасяне върху възпалена кожа или преди употреба върху бебета и деца.

Макар че се правят от едно и също растение, маслото от ленено семе е съвсем различен продукт от рафинираното масло, продавано като ленен безир и използвано за индустриални цели, което в никакъв случай не бива да се консумира!

Ако вземате антикоагуланти или противосъсирващи средства, консултирайте се с лекуващия лекар, преди да приемете високи дози масло от ленено семе или други омега-3 мастни киселини.

Куркумата е безопасна билка, макар че във високи дози причинява вторични стомашно-чревни симптоми. Не е препоръчителна употребата й в дози, по-големи от използваните в готварството, ако страдате от заболявания на черния дроб и жлъчния мехур (включително камъни в жлъчката), язва на стомаха или дванадесетопръстника, освен ако не е по лекарско предписание.

С изключение на дозите, използвани в готварството, употребата на масло от ленено семе или куркума не се препоръчва по време на бременност и кърмене, освен ако не е по лекарско предписание.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *