ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да ползваме обществена тоалетна безопасно

Много хора панически се страхуват от обществените тоалетни, но физиологията си е физиология: налага се да ги ползваме. Само че как това да бъде максимално безопасно?

wcНай-чистата кабинка обикновено е най-близката до входа, твърдят от meddaily.ru с позоваване на The Daily Mail. Тази кабинка според статистически данни се използва най-рядко. Оказва се също, че седалката на тоалетното гърне не е най-мръсното място – може би защото много хора я почистват с антибактериални кърпички или я постилат с тоалетна хартия.

Всъщност най-голямото гъмжило от патогенни микроорганизми е устройството, което придържа рулото с тоалетна хартия. По него има 150% повече бактерии, отколкото върху седалката. Там са открити опасните acinetobacter и enterobacter, които причиняват възпаления на половите органи и отделителната система и дори пневмония. При небрежност заразата е гарантирана. Предпазната мярка е известна – обилно измиване с вода и сапун, което намалява наполовина количеството на бактериите върху ръцете. Само за информация – след посещение в обществена тоалетна един квадратен сантиметър от кожата на ръцете може да бъде “заселен” с около хиляда бактерии.

При благоприятни условия – влага и топлина, броят на патогените се удвоява за 20 минути. Върху ръцете тези микроорганизми могат спокойно да преживеят до три часа.

Мръсните ръце разнасят бактериите къде ли не. Как да пуснем водата от казанчето и как да врътнем крана, за да се измием – ако знаем, че именно върху тези повърхности бастериалното население е най-гъсто! Може да прозвучи маниашко, но е по-добре да действате, като използвате хартиена или мокра кърпичка вместо…ръкавица. Следва дръжката на вратата, която можете да натиснете с лакът, извинете.

Всъщност подобни предпазни мерки наистина вземат само големите чистофайници и повечето хора ги смятат за вманиачени на тема хигиена. Струва си да припомним, че пренебрегването на подобни маниащини прави патогенните бактерии редовни наши спътници. Има ги в изобилие и в собствената ни дамска чанта: предпочитат често използвани джунджурии като писалката или запалката, гилзата за червило и портфейла. Няма да е маниашко, ако обърнете внимание на всички тези неща.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *