Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение с билки при гадене

Билки при гадене помагат, защото независимо дали е причинено от стомашен вирус, мигрена или хранително натравяне, то е ужасно неприятно. Тези билки могат да облекчат симптомите.

Лайка

Matricaria recutita

Облекчава тревожността. Етеричното масло, което придава специфичния аромат на лайката, е причина за спазмолитичното и противовъзпалително действие на билката. Горчивите й съставки стимулират отделянето на стомашен сок. Тази съвкупност от действия, наред с известния й успокоителен ефект, правят лайката изключително полезна за лекуване на гадене, особено когато то се дължи на или е придружено с тревожност и емоционално безпокойство.

Дозировка – Накиснете във вряла вода 1-2 чаени лъжички сушени цветчета; пийте по 3-4 чаши дневно. Деца над 4 години трябва да приемат 1/3 до 1/2 от дозата за възрастни.

Джинджифил

Zingiber officinale

Успокоява стомаха. При гадене, преди да прибегнете към друго, пробвайте с джинджифил. Няколко клинични проучвания доказват репутацията му на ефикасно и превантивно средство срещу гадене, причинено от различни състояния, включително при бременност, при пътуване и следоперативно повръщане и виене на свят.

Дозировка – Разтворете 20-30 капки тинктура от джинджифил в чаша вода или накиснете във вряла вода ‘/2 чаена лъжичка джинджифил на прах; пийте по 3 пъти дневно. За деца над 10 години в чаша лимонада разтворете 10-15 капки тинктура от джинджифил.

За да предотвратите морска болест и гадене при пътуване, вземайте по 1 г сушен джинджифил 30 минути преди тръгване, както и на всеки няколко часа от пътуването. Същата доза може да се приеме преди операция, за да се намали следоперативното гадене (вж. Внимание!).

Пиперлива мента

Mentha х piperita

Спазмолитик. Ментата е особено полезна, когато гаденето е придружено от повдигане или остри стомашни болки. Спазмолитичното й въздействие се дължи на съдържащото се в нея етерично масло, богато на ментол.

Дозировка – Разтворете 10-15 капки ментова тинктура в чаша вода или накиснете във вряла вода 1 чаена лъжичка пресни или сушени надземни части от билката; пийте 3-4 пъти дневно. Внимание! Деца над 4 години трябва да приемат 1/3 до 1/2 от дозата за възрастни.

ВНИМАНИЕ!

  • В някои случаи гаденето и повръщането са симптоми на определено заболяване. Консултирайте се с лекар, ако са силни, продължителни или се наблюдават често. Потърсете медицинска помощ в случаите, когато гаденето е придружено от силна болка в корема, объркване, главоболие или схващане на шията или е следствие от нараняване в областта на главата.
  • Обезводняването може да настъпи като следствие от повръщане. Особено при деца следете за симптоми като пресъхване на устните и устата, намалено уриниране и учестен пулс. За да компенсирате загубата на течности, използвайте електролитни разтвори (предлагат се в аптеките) и незабавно потърсете медицинска помощ.
  • Приемът на джинджифил трябва да спре 2 седмици преди операция. По съвет на лекуващия лекар може да се вземе еднократна доза точно преди интервенцията, за да се намали следоперативното гадене.
  • Не е препоръчителна употребата на мента, ако страдате от гастроезофагиален рефлукс (ГЕР) или хиатусна херния, защото спазмолитичното й действие влошава симптомите, като отпуска езофагиалния сфинктер и позволява по-лесното настъпване на рефлукс. Джинджифилът също е противопоказен в случаите на рефлукс и не бива да се използва, ако пациентът страда от сто машна язва или камъни в жлъчката.
  • Не употребявайте лайка, ако сте алергични към представителите на сем. Сложноцветни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *