ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Билколечение (фитотерапия) при простуда, грип и възпалено гърло

Билколечение (фитотерапия) при простуда, грип и възпалено гърло – Изборът на подходящо лекарство в тези случаи зависи преди всичко от проявените симптоми.

Андрографис – Andrographis paniculata

Хремата, възпаленото гърло и запушеният нос, характерни за обикновената простуда, изискват едни лекове, а сериозната отпадналост и болките в ставите при грип – съвсем други.

Чесън

Allium sativum

Широкоспектърно средство за борба с инфекциите. Проучвания сочат, че чесънът, и по-специално някои от съставките му, имат широкоспектърно действие срещу редица болестотворни организми, в т. ч. щамове на различни вируси, причиняващи грип. Чесънът помага срещу простуди и грип, като стимулира активността на имунните клетки, а когато се взема профилактично – като превантивно лекарство – предпазва от настинки.

Дозировка – За лекуване на инфекция консумирайте до 2 скилидки пресен чесън дневно. Нарежете ги на ситно и оставете да престоят 5-10 минути, преди да ги използвате. Това позволява образуването на лечебната съставка алицин. За профилактични цели консумирайте до 3 скилидки чесън седмично. Ако предпочитате готовите продукти, потърсете в аптеките добавки със стандартизирани количества алиин или алицин и следвайте инструкциите на производителя.

Градински чай

Salvia officinalis

Облекчава възпаленото гърло. Установено е, че определени съставки в градинския чай имат антимикробни свойства и това обяснява традиционната му употреба за гаргара при зачервено гърло и тонзилит.

Дозировка – Направете силна запарка от сушен градински чай, която се използва за гаргара няколко пъти дневно съгласно указанията.

Бял равнец

Achillea millefolium

Лек срещу треска. Индианците използвали белия равнец, за да лекуват трескави състояния. Съвременните лечители продължават тяхната традиция. Билката се ползва в началните стадии на настинка или грип и обикновено се комбинира с цветове от черен бъз, за които се смята, че понижават температурата.

Дозировка – Запарете във вряла вода 1 чаена лъжичка (4 г) сушен бял равнец (цветове, семена и листа); пийте по 3 чаши дневно.

Черен бъз

Sambucus nigra

Облекчава симптомите на треска и грип. Цветовете на черния бъз се прилагат за лекуване на възпаления на горните дихателни пътища, придружени с треска или запушен нос. Плодовете открай време се използват за приготвяне на стимулиращи питиета и вино. Последното проучване, проведено в Израел, сочи,че готовият разтвор от плодове на черен бъз, със стандартизирано количество антоцианини – съединенията, които дават на плодовете специфичния им цвят – помага за облекчаване на симптомите на грипа и съкращава продължителността на инфекцията. Израелските учени смятат, че по някакъв начин екстрактът изменя обвивките на вирусните клетки, като по този начин им пречи да се установят в организма.

Дозировка – Запарете 1-2 чаени лъжички (2-5 г) сушени цветове във вряла вода; пийте по 3 чаши дневно. Ако ползвате готови продукти, съдържащи цветове от бъз, следвайте инструкциите, посочени в листовката.

Андрографис

Andrographis paniculata

Клинично е доказано, че облекчава симптомите при възпаление на дихателните пътища. Андрографисът се използва в много части на Азия за лекуване на инфекции и трескави състояния. Билката е преминала проучвания, при които е установено, че помага при симптоми като отпадналост, възпалено гърло, болки в мускулите, треперене, прекомерна назална секреция, синузит и главоболие, характерни за простуда, грип и фаринготонзилит. Учените дори смятат, че андрографисът намалява продължителността на периода, необходим за възстановяване на пациента. Също като ехинацеята, астрагала и чесъна андрографисът има профилактични свойства, които повишават устойчивостта към простуди.

Дозировка – За бърз резултат приемайте билката при първите симптоми на простуда или грип. Потърсете в аптеките лекарства на основата на андрографис със стандартизирано количество андрографолиди – веществата, на които билката дължи ефекта си, и следвайте инструкциите на производителя. Обикновено при инфекция се използват до 6 г сушена билка дневно.

Мащерка

Thymus vulgaris

Антимикробно и спазмолитично средство. Етеричното масло от мащерка се счита за едно от най-мощните природни антимикробни вещества. По принцип лечителите предписват растението при инфекции на дихателната система като простуди, грип, тонзилит и ларингит. Мащерката има и спазмолитично действие, затова се използва за облекчаване на кашлицата.

Дозировка – Накиснете във вряла вода 1 чаена лъжичка (4 г) сушени листа от мента или 2 чаени лъжички пресни; пийте по 3 чаши дневно.

Обикновен пчелник

Marrubium vulgare

Втечнява секрета при непродуктивна кашлица. Пчелникът има отхрачващо действие, като спомага за втечняване на гъстия секрет и предизвиква кашлица за по-лесно прочистване на дихателните пътища. Предпочитан е от лечителите при лекуване на кашлица, която е суха, раздираща и непродуктивна.

Дозировка – Накиснете във вряла вода 1 чаена лъжичка (2 г) сушени цветчета; пийте по 3 чаши дневно.

Лечебна ружа

Althaea officinalis

Облекчаващо, отхрачващо средство за възпалени дихателни пътища. За облекчаване на кашлицата се използват както корените, така и листата. Лечителите обаче предпочитат корените, защото съдържанието на слузесто вещество в тях е по-голямо, а именно на него се дължи успокояващият ефект върху лигавиците. Традиционно ружата се използва за облекчаване на раздразнени и възпалени дихателни пътища и гърло, както и като отхрачващо средство при белодробна конгестия.

Дозировка – Накиснете 2-5 г сушени корени в студена (не топла!) вода и оставете така 8 часа, за да се освободи слузестото вещество; пийте по 3 чаши дневно.

ВНИМАНИЕ!

  • Не се препоръчва превишаването на предписаните дози бял равнец, андрографис и пчелник, защото това може да доведе до странични ефекти.
  • Не се препоръчва приемът на чесън, андрографис или бял равнец, ако приемате противосъсирващи медикаменти или лекарства срещу кръвно налягане. При предстояща операция прекратете консумацията им поне 2 седмици предварително.
  • Лечебната ружа може да попречи на усвояването на някои медикаменти, затова трябва да се приема с 2 часа разлика от останалите препарати.
  • Ружата и андрографисът могат да повлияят нивото на кръвната захар, затова не е препоръчително да се приемат от диабетици, освен когато са под лекарско наблюдение.
  • Не се препоръчва употребата на бял равнец, ако сте алергични към представители на сем. Сложноцветни (например цикория, маргаритки, ехинацея и хризантеми).
  • Етеричното масло от мащерка не бива да се консумира. Използвайте само прясната или сушена билка.
  • Суровите пресни плодове на черния бъз могат да предизвикат диария и повръщане. Използвайте ги в сушен вид или след топлинна обработка.
  • Андрографисът може да изостри вече съществуващи проблеми с киселини и стомашни язви. Чесънът може да предизвика вторични стомашни смущения при някои хора, но тези симптоми са по-малко вероятни след топлинна обработка на билката.
  • В много редки случаи белият равнец може да повиши чувствителността към слънчева светлина. Ако развиете такъв симптом, прекратете незабавно приема на билката и потърсете медицинска помощ.
  • Не се препоръчва употребата на големи дози цветове от черен бъз за продължителен период от време.
  • Не използвайте черното кандилче (Ballota nigra) като заместител на обикновения пчелник (Marrubium vulgare).

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *