Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Билковата медицина на бъдещето

В бъдеще науката, технологиите и икономиката ще оказват все по-голямо влияние върху фитотерапията.

Проучванията непрекъснато разкриват все по-нови приложения на билковата медицина, които могат да доведат до новаторски технологии в сферата на здравеопазването.

Отключване на природната съкровищница

Растителното царство отдавна е признато за богат и изобилен източник на потенциални лекове. Учените непрекъснато преразглеждат химичния състав на растенията в опит да разкрият терапевтичните им тайни. Много е вероятно лабораторните проучвания да открият нови съединения, които да са от потенциална полза за човешкото здраве; в този случай ще се предприемат допълнителни изследвания, за да се изолира и пречисти съединението или да се направи негов синтетичен еквивалент, който да се използва във фармацевтиката.

Макар това да звучи твърде хипотетично, много от вече известните медикаменти са произведени именно по този начин: аспиринът е синтетично съединение, което се базира на салициловите киселини, открити в брястолистното орехче и други билки (макар че днес той се синтезира от въглищен катран).

Предстоят да бъдат направени още много вълнуващи открития: да вземем например стевиозида, открит в парагвайската сладка стевия (Stevia rehaudianа), който е 300 пъти по-сладък от захарта, но не води до затлъстяване и не променя нивата на глюкозата в кръвта.

Подкрепа на местните традиции

Преследвайки същата цел, но от по-различен ъгъл, етноботаниците са се заели с нелеката задача да изследват ролята, която билките и другите растения играят в различните общества и култури. Световната здравна организация (СЗО) признава, че много хора по света разчитат именно на местните традиционни лекарства и че – особено в развиващите се държави – те са много по-достъпни, отколкото фармацевтичните. В бъдеще етноботаниката ще продължи да играе важна роля за документиране на тези практики. По този начин тяхната безопасност и ефикасност ще могат да се оценят и съответно да се признаят от местните органи по здравеопазване.

Узаконяване на билковите лекарства

Някои специалисти считат т. нар. двойно сляп, плацебо-контролиран клиничен метод за златен стандарт в медицинските проучвания, защото при него се получава безпристрастен, статистически анализ за безопасността и ефикасността на лекарствата. В днешно време все повече билки се подлагат на клинични тестове и се доказва терапевтичното им действие, което е причина традиционната медицина да гледа на тях с по-голямо доверие и лекарите да ги предписват все по-често на пациентите си.

Провеждането на клинични изследвания за доказване терапевтичните свойства на билките предоставя на уче¬ните изключително ценна информация. Има обаче някои специфични предизвикателства.

Първият потенциален проблем е, че всички участници в дадено проучване трябва да вземат абсолютно еднакво по състав лекарство. Но тъй като са естествени субстанции, билките съдържат химични вещества, които варират от партида до партида.

Затова билковите продукти, използвани в изследванията, са стандартизирани и по принцип е желателно да се използват именно такива лекарства (най-общо отделни билки под формата на таблетки или капсули), защото съдържанието им отговаря на определена норма. Доказателствата за ефикасността на домашно приготвените препарати и лекове са далеч по-малко и трябва да се подхожда предпазливо към направените в домашни условия запарки, отвари и лекарства, особено онези, които са съставени от няколко билки.

Процесите по създаване на стандартизирани билкови продукти накараха много компании да подкрепят финансово клиничните проучвания, което от своя страна им осигурява достъп до получените резултати. Така след това те могат да рекламират продуктите си, като твърдят, че са клинично тествани.

Всичко това оказва огромно влияние върху начина, по който се практикува фитотерапия и дори може би вече е повлияло върху навиците на лекарите да предписват само медикаменти, които са клинично тествани.

Струва си да се отбележи, че от гледна точка на икономиката билките, които е най-вероятно да се изследват и „да се докаже“, че са ефикасни, са онези с потенциално най-голям пазар. Това е и основната причина да знаем начина на действие на някои билки и какъв точно ефект имат върху общи състояния като артрит и сърдечносъдови заболявания. И все пак това съсредоточаване върху лекове, които са преди всичко доходоносни, означава че познанията за билките (в т. ч. и онези, които са по-малко известни и не така проучени), както и методите, използвани от лечителите за справяне с редица болести през вековете, могат да бъдат безвъзвратно загубени.

Пелинът е лек срещу малария

Историята на qing hao (Artemisia annua), или едногодишния пелин, е пример за това как билковите лекарства могат да окажат драматично влияние върху бъдещето на здравеопазването. През 70-те години на миналия век китайски учени, търсещи билков лек срещу малария, преоткрили силата на пелина. Последвалите проучвания разкрили, че активната съставка артемезинин е изключително ефикасна срещу маларията – заболяване, разпространявано чрез комарите, което ежегодно убива милиони хора.

Днес лечението на маларията е коренно променено благодарение на артемезинин-комбинираната терапия (АКТ), която съчетава в едно лекарство деривати на артемезинина с фармацевтични агенти. И тъй като АКТ безопасно лекува маларията само за 3 дни, СЗО я определи като препоръчителния метод за лекуване на болестта. До днес тази терапия е спасила милиони хора по света.

Артемезининът се оказал революционен и от икономическа гледна точка. През 2003 г. международната благотворителна организация „Лекари без граници“ се обедини с проучвателни институти от Африка, Азия, Европа и Южна Америка и се образува „Инициатива за лекарства срещу пренебрегвани болести“.

Днес резултатът от съвместната работа на тези организации са две форми на АКТ, които се използват в Азия, Африка, Южна и Северна Америка. Това са първите в света лекарства, освободени от патент, които променят не само здравния облик на много общества, засегнати от маларията, но и икономическото им бъдеще.

Худия – билката за потискане на апетита

Представете си какъв потенциал би имало лекарство, което предотвратява или се справя успешно с проблемите, свързани с наднорменото тегло. Изследователите са удивени от възможностите на сочното растение худия (Hoodia gordonii), което открай време е използвано от народа на Сан, местното население в пустинята Калахари. То им помага да потискат глада по време на дългите ловувания. Предварително изследване показа, че худия значително намалява апетита и в момента се провеждат проучвания за самата билка и нейната безопасност. Необходимо е известно време, преди да се разкрие целият потенциал на растението, но ако в бъдеще се окаже, че то е чудодейното лекарство за сваляне на килограми, народът на Сан ще се облагодетелства от евентуални договори с производители на лекарства. Междувременно билката е застрашена от изчезване поради прекомерно бране, а за някои от продуктите в търговската мрежа в САЩ и Европа се твърди, че са фалшиви, тъй като съдържат недостатъчни количества или дори изобщо не съдържат худия.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *