Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Билколечението е наука

Билколечението е както изкуство, така и наука, която обединява в себе си вековните традиции и съвременните методи за проучвания и анализи.

И ако в миналото лечителите са били самоуки или са придобивали знанията си, като са чиракували при опитни учители, сега те се обучават в университети.

Изучаване на химичните елементи в растенията

Макар все още някои дялове на класическата медицина да смятат, че билколечението е старомодно и с недоказан ефект, съвременната практика показва, че то все по-често се радва на подкрепа от страна на строго научните и академични кръгове и печели все по-голямо доверие. Днес специалистите билкари изучават предмети като ботаника, химия, биохимия, фармакология, токсикология и медицина.

По-голямата част от знанията са предавани през вековете. Растенията обаче представляват сложни химични единици, а лечителите в миналото са могли единствено и само да наблюдават ефекта им, тъй като не са разполагали с необходимата техника, за да разберат защо дадена билка действа по определен начин и как постига ефекта си.

Днес фитохимията, науката за изучаване химичния състав на растенията, ни разкрива много по-подробна информация, която помага да разберем как действат лековитите билки.

Синергичен ефект

Много е вероятно комбинацията от активните вещества в дадено растение да създава т. нар. синергичен ефект, който е много по-мощен от действието на която и да е от съставките самостоятелно. Въпреки това изследването на индивидуалните вещества също е от полза – то помага на учените да направят фитотерапията по-безопасна, по-ефикасна и по-надеждна.

В някои от случаите проучванията са открили нови приложения на вече съществуващи лекове, както и потенциални неблагоприятни взаимодействия между билковите и фармацевтичните лекарства.

Стандартизирани билкови лекарства

Количеството и качеството на химичните съединения в билките зависят от редица природни фактори. Атмосферните и почвени условия, възрастта на растението и дори времето, по което е откъсната билката, могат да повлияят върху нивата на активните съставки в различните партиди.

За да е сигурно, че всеки пациент получава лекарство с еднакво действие, в провежданите клинични проучвания се използват билкови препарати с проверени постоянни нива на един или два маркера от основните съставки. Билковите таблетки, капсули и течни екстракти са направени по същия начин. В много от случаите, макар и невинаги, използваният маркер е едно от съединенията, които играят важна роля за лековитото действие на растението.

Един от проблемите на този подход е, че според него е възможно да се идентифицират активните съставки и че само те са важни, а не цялостната билка, използвана в чист вид. Лечителите, от своя страна, вместо да купуват готовите търговски екстракти, предпочитат да употребяват цялото растение, като вземат под внимание редица вещества от него, действащи на принципа на синергията.

Основни класове фитохимикали

Хиляди различни химични вещества с физиологично действие са идентифицирани в растенията и безспорно предстоят да бъдат открити още много. Интересното е, че много билки, предписвани по традиция за сходни симптоми, имат и почти еднакви групи активни съставки. Някои от най-важните класове фитохимикали са обобщени по-долу.

АЛКАЛОИДИТЕ са мощни съединения, с много силен физиологичен ефект, затова билките, в които се съдържат, се употребяват в малки количества или се избягват напълно. Алкалоидите въздействат на централната нервна система; някои от по-известните примери включват морфин и кодеин, съдържащи се в опиумния мак, които имат седативно и сънотворно въздействие върху централната нервна система. Кофеинът в кафето проявява стимулиращо действие.

АНТРАХИНОНИТЕ са група съединения с мощно слабително действие. Съдържащи се в билки като сена (касия) и китайски ревен, тези съединения стимулират перисталтиката на червата и осигуряват облекчение няколко часа след прием. Ефектът се засилва многократно, ако билките се вземат в свръхдоза, а при прекомерна употреба могат да доведат до диария и загуба на важни електролити. Прекаленото или продължително използване на различни видове слабителни може наруши функцията на червата. Поради тази причина, също като конвенционалните слабителни, билките, съдържащи антрахинони, следва да се ползват рядко и съгласно предписаните дози.

ГОРЧИВИТЕ ЕЛЕМЕНТИ са вещества, които стимулират вкусовите рецепторите за горчиво в задната част на езика. Смята се, че по този начин се ускорява рефлексната реакция на блуждаещия нерв, който на свой ред засилва производството на различни стомашни секрети. Билките с горчив вкус открай време се използват за стимулиране на храносмилателната система и в много традиционни медицини се приемат под формата на тоник за стомаха. черния дроб, . жлъчния мехур и панкреаса. Със своя изключително горчив вкус тинтявата е сред най-силните, но дори и билки с по-умерен горчив вкус – като корените на глухарчето – могат да се използват при проблеми с храносмилателната система.

ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА, които са главните „виновници“ за аромата на растения като лавандула, мента и босилек, често са една от многото съставки на билково лекарство. Те могат да се извличат чрез процеси, които многократно усилват мириса им и ги правят подходящи за приложение в ароматерапията, парфюмерията и готварството. Обикновено имат антиспазматично и антимикробно действие. Документирани са и редица душевни и емоционални въздействия притяхното приложение.

ФЛАВОНОИДИТЕ, обширен клас съединения, съдържащи се в редица растителни храни и билки, въздействат по множество благотворни начини. Имат антиоксидантни свойства и силен ефект върху кръвоносните съдове. Характерното за флавоноидите е, че укрепват капилярите, стимулират кръвообращението в периферните части на тялото и предпазват холестеролните молекули от пагубните окислителни процеси. Определени групи флавоноиди са отговорни за лечебния ефект на гинкото, глога и кестена наред с много други билки.

ГЛЮКОЗИНОЛАТИТЕ са серни съединения, които в организма се превръщат в изотиоцианати. Хрянът и латинката дължат антиинфекциозното си действие и способността да втечняват секретите именно на глюкозинолатите в тях. А за тези, които се съдържат в зелето, броколите и брюкселското зеле, се смята, че предпазват от рак.

СЛУЗНИТЕ ВЕЩЕСТВА представляват влакнини, които се свързват с водата и образуват несмилаем гел. Растенията, богати на тези вещества (като псилиум), имат редица предимства за храносмилателната система, вт. ч. способност да засилват функцията на червата и да съдействат за извеждането на „лошия“ холестепоп от тялото. Дпуги билки, богати на слузни вещества, като лечебната ружа и хлъзгавия бряст, са използвани предимно заради успокояващия локален ефект, който оказват върху възпалени лигавици. ФИТОЕСТРОГЕНИТЕ са растителни съединения с действие, подобно на естрогена. Двата основни класа са изофлавони, които се откриват в червената детелина (Trifolium pratense) и соята; и лигнани – в лененото семе, някои житни и други храни. Растенията, съдържащи фитоестрогени, са използвани от много билкови традиции при лекуване на женски репродуктивни проблеми. Хранителният прием на фитоестрогени се свързва с редица положителни въздействия върху здравето, в т. ч. намаляване на риска от рак на гърдата. От друга страна, завишените дози (над тези, които принципно се консумират при хранителен режим) се смятат за спорни от някои специалисти.

ТАНИНИТЕ си взаимодействате протеините, с които влизат в контакт, като правят тъканта по-жилава и по-малко пропусклива. Употребяват се при преработката на животински кожи в процеса, известен като щавене. Кръвоспиращият им ефект се използва в билколечението за свиване на лигавиците с цел възпрепятстване проникването на болестотворни организми.

Те се прилагат за облекчаване симптомите на диария, кървене и други прекомерни секреции. Китайският чай е най-широко използваната билка, съдържаща танини; ако изпиете силна отвара от чай, веднага ще усетите характерния му стипчив вкус и ще забележите сухия, стягащ ефект върху устната кухина, венците и езика.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *