ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Билколечение – западната философия

Съвременната западна народна медицина се основава предимно на европейските и северноамериканските традиции, но има много лекове и практики, заимствани както от Африка и Южна Америка, така и от китайската и аюрведическата медицина.

Възстановяване на баланса

В основата си западното билколечение приема някои от убежденията на гръцкия лекар Хипократ и неговите съвременници, изложени преди 2000 години. Сред тях е и значимата теория, че начинът на хранене, обстановката и душевното състояние на пациента, взети заедно, имат роля в цялостната му физическа кондиция.

Съвременните лечители имат подобен холистичен подход към грижата за здравето и предписват билкови лекове заедно с промени в начина на живот и на хранене, като изхождат от принципа, че за да настъпи изцеляване, първо трябва да се отстранят факторите, допринесли за влошаване на здравето.

Това е продължение на идеята, че тялото в повечето случаи е способно да се излекува само, ако са налице оптимални условия за това – още една концепция, свързана с Хипократовата традиция, в която се говори за „vis medicatrix naturae“ (лечебната сила на природата) или естествената способност на организма да се самолекува.

До голяма степен стремежът за възстановяване на баланса в организма е залегнал във фитотерапията. И ако традиционната медицина е насочена предимно към борбата с дадено заболяване и патологията му, то хербалистите се стремят главно да подобрят функциите на органите и системите в тялото, за да може то да се лекува само.

Винаги когато става въпрос за сериозни заболявания, съвременната медицина е за предпочитане. Специфичният, целеви подход, насочен срещу болестта, е точно това, от което се нуждае човек, когато става въпрос за опасно високо кръвно налягане, животозастрашаваща инфекция, спукан апандисит или анафилактична алергична реакция (анафилактичен шок) – всички те изискват драстични и незабавни мерки. Разбира се, билколечението може да помогне при много болезнени състояния. Консултирайте се с квалифициран специалист, за да разберете дали фитотерапията може да е от полза във вашия случай.

Хронични проблеми

Билките могат да помогнат при хронични заболявания, които се развиват в продължение на години и при които симптомите не са ясно изразени. Тези състояния се свързват с нездравословно хранене или вредни навици и често се повлияват добре от бавнодействащите, щадящи билкови лекове – особено ако са в съчетание с по-балансиран начин на живот. Лекуването на хроничните проблеми може да предотврати превръщането им в по-сериозни заболявания, които изискват и по-драстично лечение. Профилактиката често е една от основните цели на билколечението.

Как лекуват билките?

Западното билколечение обръща внимание на всички главни органи и системи в човешкото тяло, за да възстанови

равновесието в организма. Набляга се на храносмилателната система и отделителните органи, защото са ключови за общото здраве: подобряването на способността им да усвояват хранителни вещества и да изхвърлят вредните вещества е в основата на много процедури. Предписват се лекове, които:

  • помагат на пациента да се справи по-добре със стреса;
  • повишат устойчивостта към инфекции и алергии, като подсилват имунната система;
  • възстановяват хормоналния баланс;
  • облекчават болките и хроничните възпаления;
  • подпомагат сърцето и кръвоносните съдове.

Индивидуални грижи

Преди назначаване на определено лечение специалистът билкар преценява индивидуалните факти, свързани с пациента, както и неговото телосложение. Например при формулирането на рецепта за сваляне на килограми лечителят взема предвид фактори като храносмилане, количество изразходвана енергия, хормонален баланс и способност за справяне със стреса. Индивидуализираният подход към лечението – „лекувай пациента, не болестта“ – е пълна противоположност на модела „всички под един знаменател“, който е типичен за медицината и фармацевтиката.

Наука и традиция

Съвременното западно билколечение, което се основава главно на традиционните практики в Европа и Северна Америка, е заимствало значителен брой идеи от африканската, южноамериканската, китайската и аюрведическата медицина.

Клинични проучвания

За разлика от китайското и аюрведическото билкарство (както и Хипократо вия подход към медицината), съвременната западна фитотерапия не включва хуморален подход към заболяването, а практиките, заимствани от други традиции, рядко се използват в оригиналния си контекст. Западните лечители, които предписват червена салвия (Salvia miltiorrhiza), най-вероятно го правят заради клинично доказаното й действие при ангина пекторис и сърдечносъдови заболявания, а не заради охлаждащия й ефект. Въпреки че научните сведения подкрепят все повече познанията на билкарите, билковите лекарства и практики са изправени пред редица предизвикателства. Тъй като сравнително малък брой растения са минали щателно проучване, една рецепта често е комбинация от клинично тествани билки и други, чиято употреба се основава само на традиционния опит. В повечето случаи се смесват пет или шест различни билки – а може и повече.

Синергия

Някои специалисти вярват в синергията на билките – концепцията, че растенията си взаимодействат и осигуряват по-голям ефект в комбинация, отколкото биха постигнали, ако се приемат поотделно. Синергията се прилага и спрямо съставките в билката, като повечето западни лечители вярват, че цялото лекарство осигурява по-безопасно и по-ефикасно лечение, отколкото отделните му активни вещества.

Например аспиринът – съединение на салициловата киселина, първоначално добивано от брястолистното орехче, понякога предизвиква стомашно кървене, докато билката не само не провокира подобна реакция, а дори предпазва от стомашни раздразнения, причинявани от салицилатите.

Как влияят елементите според Хипократ?

В Хипократовата школа по медицина се смятало, че светът и всичко в него – включително човешкото тяло – се подчинява на четирите елемента: огън, вода, земя и въздух. При хората тези елементи управлявали четирите вида течности, наричани още темпераменти, които от своя страна влияели върху телосложението и характера. Причината за боледуването се криела в дисбаланса на темпераментите, а всяко конкретно нарушение спомагало за намиране на правилния лек.

Индианско билкарство

Твърди се, че когато първите английски заселници пристигнали в Северна Америка, сред местното население били известни по-малко от 90 заболявания. Жизнеността и доброто здравословно състояние на индианците направили веднага впечатление на европейските лекари. Индианските лечители били високоуважавани и играели важна роля за физическото и духовно добруване на хората. Те също така разполагали с обширни познания за билките – наследство, което често използвали както за лечение на болести и наранявания, така и за целите на раждането и предпазването от нежелана бременност.

Много от лекарствата на билколечителите днес – като ехинацея, хидрастис и черен кохош – всъщност били представени на заселниците за първи път от индианците.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *