Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Червено подъбиче

Teucrium chamaedrys Lamiaceae (сем. Устоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Надземните части

Отглеждане

Червеното подъбиче е малък вечнозелен храст, произхождащ от Европа и Югозападна Азия, с пълзящи стъбла, високи към 25 см, по които са разположени листа с дълбоки жилки. През лятото и есента се появяват дребни розови и червени двуустни цветове. Като декоративно растение то е отлично за ниски плетове. Листата стават червеникави през есента и по време на засушаване.

Сортове и видове

Teucrium х lucidrys е хибрид за плетове на Т. chamaedrys и Т. lucidum. Често се бърка с Т. chamaedrys и се продава под грешно име. Както предполага названието му, това е по-изправено растение с по-лъскави и кожести тъмнозелени листа. Засява се като нисък плет в градините и е доста по-добър избор за целта в сравнение с червеното подъбиче. Съществува и вариетет с изпъстрени в кремаво клонки или листа с кремави участъци. Но растението ще стане отново изцяло зелено, ако не го размножавате редовно.

Два други вида подъбиче с медицински свойства са Т. marum, който оказва подобен ефект върху котките като Nepeta cataria, но прилича на мащерка, и Т. scorodonia – горска билка с горчиви листа с аромат на хмел, в миналото използвани в пивоварството.

Местоположение – Подъбичето се нуждае от лека, добре дренирана, от неутрална до алкална почва и слънце.

Размножаване – Засявайте семената, когато са узрели. Размножаването става и чрез полузрели резници, взети през лятото, и чрез разделяне на корените през пролетта.

Грижи – През пролетта подрязвайте растенията, за да им придадете форма. Изрежете ги, след като спрат да цъфтят, за да израснат отново като гъсти храсти.

Болести и вредители – Обикновено подъбичето не създава проблеми.

Събиране и съхранение – Отрязвайте листата и надземните части, когато растението е в цъфтеж. Закачете ги да се сушат далеч от пряка слънчева светлина.

Употреба в медицината

Teucrium chamaedrys. Използвани части: надземните. Червеното подъбиче има дълга употреба като лечебна билка. Диоскорид го препоръчва при кашлица и астма, а английският ботаник Кълпепър го смята за „добро при заболявания на мозъка като продължително главоболие, епилепсия, меланхолия, замаяност и апатия, конвулсии и парализа“.

Вследствие на няколко отразени в пресата случая на хепатит и увреждания на черния дроб, причинени от прием на Т. chamaedrys, френските билколечители настояват за забрана за употребата на червеното подъбиче и мнозина вече не го използват. А в миналото то е било предписвано за храносмилателни проблеми, катар, ревматизъм и подагра и е било съставка в препарат за отслабване.

Любопитно:

Смята се, че латинското наименование на растението произхожда от гръцките думи „chamai“ („земен“) и „drus“ („дъб“), понеже листата му приличат на тези на дъба. Твърди се, че император Карл V се излекувал от подагра, след като приемал 60 дни червено подъбиче.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *