Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Червена детелина

Trifolium pratense Fabaceae (сем. Бобови)

 

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Съцветията

Отглеждане

Детелината е многогодишно тревисто растение. Стъблата му стигат на дължина до 20-60 см, а листата му са сложни, съставени от триелипсовидни или яйцевидни листчета със сърповиден знак върху тях. Ароматните розово-пурпурни цветове са събрани в съцветия, подобни на главички. Те са богати на нектар и обичани от пчелите. Заедно с другите видове детелини и бобови растения червената детелина съдържа в корените си бактерии, улавящи азота от атмосферата, като по този начин подобрява плодовитостта на почвата. Ако притежавате ливада или морава, засадете растението – за пчелна паша и за билков чай.

Сортове и видове

Съществува атрактивен сорт червена детелина с листа, изпъстрени с жълти жилки – „Susan Smith“ (познат също като „Dolly North“ или „Goldnet“). Това е необичайно и устойчиво растение, подходящо за саксии и висящи кошници. Продават се готови растения за засаждане директно в торфена почва.

Местоположение – Детелината предпочита да е изцяло на слънце в лека, добре дренирана почва.

Размножаване – Засявайте семената през пролетта.

Грижи – Почиствайте плевелите покрай младите растения, докато се захванат стабилно.

Болести и вредители – При периоди на засушаване може да възникне проблем с брашнестата мана.

Събиране и съхранение – Събирайте съцветията, когато цветовете се отворят напълно. Използвайте ги пресни или сушени.

Употреба в медицината

Trifolium pratense. Използвани части: съцветията, изолирани изовлафони. В народната медицина цветовете на червената детелина се употребяват вътрешно или външно при хронични кож¬ни проблеми като екзема и псориазис, особено при децата. Запарка или сироп от цветовете облекчава кашлицата, свързвана с респираторни заболявания като бронхит.

Понастоящем най-важното приложение на растението е добивът на изолирани вещества – изофлавони, извличани от листата и цветовете. Те притежават умерени естрогенни свойства и според клинични проучвания се справят с доста от проблемите на менопаузата.

За безопасната и правилна употреба на червената детелина се консултирайте с лекар или със специалист билкар.

Не се препоръчва при бременност или кърмене.

Любопитно:

Червената детелина служи за фураж и за подобряване плодовитостта на почвата още от Средновековието. Растението съдържа фитоестрогени и става все по-популярно като билка, особено за лечението на проблеми с менопаузата.

Рядко срещаната четирилистна детелина е символ на късмета.

В ученията на свети Патрик листата на пълзящата (бялата) детелина символизират Светата Троица – доктрината за Божието триединство – за Бог Отец, Син и Светия Дух. Официалният символ на Ирландия е келтската арфа, а на Северна Ирландия – трилистната детелина.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *