Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хрян и уасаби

Armoracia rusticana Brassicaceae (сем. Кръстоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Корените и листата (при хряна); ризомите (за уасаби)

Отглеждане

Хрянът е устойчиво многогодишно растение с дебел, разклонен централен корен и овални листа, подобни на лапада, дълги до 20-50 см. Рано през лятото по високите му стъбла се появяват дребни бели цветове. Растението много трудно се премества или изкоренява, след като се развие добре, затова мислете, преди да го засадите. Ако изпитвате съмнения, го отглеждайте в саксия. Разноцветният хрян от вида „Variegata“ е много красив в голяма саксия. Японският хрян или уасаби (Wasabiajaponica) е полуводно многогодишно растение с високи до 40 см стъбла, сърцевидни листа с диаметър 15 см и бели цветове.

Местоположение – Хрянът се нуждае от слънце и добре обработена и обогатена с компост почва. Уасабито предпочита хладни и сенчести места с температури

10-13 °С и много чиста, леко алкална течаща вода.

Размножаване – През пролетта засадете хоризонтално тънки като моливи части от страничните разклонения на корените на хряна. Заровете ги добре. През пролетта или есента размножете уасабито чрез разделяне на корените.

Грижи – Не оставяйте хрянът да изсъхне, защото корените му ще станат горчиви. Дръжте уасабито на сянка и на хладно, добре напоено място.

Болести и вредители – Хрянът, отглеждан промишлено, страда от гъбни, вирусни инфекции и ръжда и се напада от насекоми, изяждащи листата, но градинските растения рядко са сериозно засегнати.

Събиране и съхранение – Берете крехките млади листа на хряна и уасабито през пролетта или когато образуват нови леторасли. Изваждайте корените през втората и третата година и ги из-ползвайте, когато ви потрябват. Те са най-вкусни след първата слана. Съхранявайте почистените корени до 2 месеца в хладилника в затварящи се найлонови пликчета. Изваждайте корените на уасабито през пролетта или есента на втората година и ги ползвайте пресни, сушени или замразени. Смелете на прах сушените корени, понеже ако са направени на паста, са по-нетрайни.

Употреба в медицината

Armoracia rusticana. Използвани части: корените. Лютивината им се дължи на вещества, отговорни за много от медицинските им свойства. Хрянът притежава антимикробно действие и се използва като деконгестант за носа, синусите и бронхите. Особено полезен е при настинка и респираторни инфекции. Антисептичните му и диуретични свойства се използват за лечение на инфекции на пикочните пътища. Смята се, че уасабито има терапевтични качества, сходни с тези на хряна.

При бременност или кърмене използвайте и двете билки само в умерени количества, приети с храната.

Употреба в кулинарията

Младите листа на хряна и уасабито се консумират сурови в салати и сандвичи особено с тлъста риба и говеждо месо. За максимален вкус белете и настъргвайте корените непосредствено преди употреба и избягвайте да ги загрявате. Като алтернатива ги стържете (в проветриво помещение, за да избегнете изпаренията) и добавете 125 мл бял винен оцет и 74 чаена лъжичка сол на всеки 250 мл пулпа. Така те ще се съхранят до 2 месеца в хладилника, ако са покрити добре. Подходяща подправка са за говеждо месо или прясна и пушена риба. Уасабито често се предлага под формата на паста с изкуствени оцветители към суши, сашими, юфка соба и други японски ястия.

Любопитно:

Хрянът се използва с медицински цели от векове, но популярността му като подправка датира едва от края на XVI век. Лютивият му вкус се дължи на горчиченото масло. Японският хрян, наречен уасаби, е ориенталски роднина на растението със също толкова силен аромат. Той се отглежда в Япония от X век.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *