Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тученица – как се консумира?

Portulaca oleracea Portulacaceae (сем. Тученицови)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Портулак

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, стъблата

Отглеждане

Тученицата е полуустойчиво едногодишно растение, стигащо на височина до 20-45 см, с червеникави стъбла и клиновидни месести зелени листа. Понякога растението е изправено и храстовидно или пък нискорастящо и почвопокривно.

Нежните цветове са незабележими, жълти, с по пет венчелистчета. Те постепенно преминават в капсули, съдържащи дребни, сферични черни семена. Като култивирано растение се отглежда Р. о. var. sativa. Листата са хрупкави, крехки и месести, богати на хранителни вещества. Тученицата лесно се отглежда в домашни условия, но рядко се продава в търговската мрежа, защото листата не са трайни, ако се пакетират като част от салатни смеси. Растението безпроблемно се саморазмножава в леки, песъчливи почви, по чакълени пътеки и крайбрежни градини.

Сортове и видове

Съществува вариант със златисти листа (var. аurеа).

Местоположение – Предпочита добре дренирана почва и място изцяло на слънце.

Размножаване – Засявайте семената през пролетта, след като почвата се затопли, а за непрекъснат добив – отново през лятото. Не ги покривайте, а леко ги натиснете в почвата, която трябва да се поддържа влажна. По този начин бързо ще покълнат.

Грижи – Поддържайте постоянно почвата влажна, за да имате изобилна реколта с крехки листа. Периодично слагайте по малко течен тор от водорасли според препоръчаната доза.

Болести и вредители – Може да привлече голи охлюви.

Събиране и съхранение – Събирайте листата и дръжките преди цъфтеж. Увийте ги в кухненска хартия и ги приберете в найлонов плик. Съхранявайте в хладилник до 1 седмица.

Употреба в кулинарията

Тученицата има леко кисел и солен лимоново-спаначен вкус и е растението, известно с най-високото съдържание на омега-3 мастни киселини. Въпреки че е най-добре да го използвате в прясно състояние на салата, е възможно да го сготвите като спанак или да го добавите в запържени ястия. Съдържа клей и ако се подложи на топлинна обработка, добива леплив вкус и служи за сгъстяването на супи и сосове, а в креолската кухня е добър заместител на бамята. Французите използват равни количества пресни листа от тученица и киселец в класическата супа „Бон фам“. Освен това те са традиционна съставка на фатуш – близкоизточна салата с хляб. Билката става вкусна на туршия с ябълков оцет, подправен с чесън, чушки чили и цели зърна пипер.

Любопитно:

В миналото тученицата се е считала за лек „срещу удар от светкавица“ и за „всякакви отоци“. В много части на света тя е плевел, но се култивира от хилядолетия по Средиземноморието, Индия и Китай и все повече се цени заради кулинарните си и медицински свойства.

Супа от тученица

Продукти – 250 г тученица,накълцана;  50 г краве масло;  1 л бульон; 250 г картофи, обелени и нарязани; 3 супени лъжици сметана;  прясна тученица за украса.  Задушете тученицата в маслото в съд с похлупак. Прибавете бульона и картофите и ги варете, докато омекнат, след което ги направете на пюре. Сипете сметаната и украсете с прясната тученица.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *