Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Репей

Arctium lappa Asteraceae (сем. Сложноцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Голям репей, голям лопух

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, корените, семената

Отглеждане

Репеят е силно устойчиво двугодишно растение с едри овални листа и здрави, разклонени стъбла. Образува пурпурни цветове като бодили. Може да стигне до 2,4 м на височина.

Сортове и видове

Някои японски сортове се отглеждат като зеленчуци заради крехките им, хрупкави корени, които стигат до 1 м на дължина. Сред тях са „Takinogawa Long“ и „Watanabe Early“. Те не са с фибри и имат вкус, наподобяващ пагцърнак и земна ябълка.

Малкият репей (Arctium minus) е разпространен плевел в Северното полукълбо и се използва по същия начин за салати, но е по-горчив на вкус.

Местоположение – Растението обича влажна, добре дренирана и богата на хумус почва и слънчеви или леко сенчести места. През зимата умира.

Размножаване – Засаждайте семена през пролетта или през късната есен. Разредете младите растения на разстояние 15 см едно от друго, когато ги отглеждате в лехи като зеленчук. За да получите дълги и прави корени, изкопайте почвата на 60 см дълбочина и сложете добре изгнил компост, преди да посеете семената.

Грижи – Поддържайте почвата влажна и редовно отстранявайте плевелите, особено когато растенията са още млади.

Болести и вредители – Репеят рядко се напада от вредители и болести с изключение на листоминиращата муха, която уврежда листата, но не причинява други поражения.

Събиране и съхранение – За готвене като зелен зеленчук събирайте младите леторасли и листата през пролетта. Дръжките на по-едрите листа също се консумират. За целта ги изстържете, за да премахнете най-горния слой. Вадете ко-рените през есента, 120-150 дни след засаждане според сорта, но когато са поне 30 см на дължина. За медицински цели почиствайте, нарязвайте и изсушавайте корените.

Употреба в медицината

Arctium lappa. Използвани части: корените. В билколечението коренът на обикновения репей се използва за прочистване на кръвта. Той има лек ефект на детоксикация, предимно върху лимфната, храносмилателната и пикочната системи. Често се предписва при хронични възпалителни кожни и ставни проблеми, които специалистите хербалисти отдават на натрупването на нежелани токсини в организма. Когато се употребява за дълъг период от време, коренът от репей е особено ефикасен за подобряване на ревматични проблеми, както и при суха и лющеща се кожа, включително при екзема и псориазис.

За безопасната и правилна употреба на билката се консултирайте с лекар или специалист билкар. Не я използвайте при бременност или кърмене.

Употреба в кулинарията

В Япония репеят е познат като „гобо“. Той се използва като зеленчук, а също и в туршии и подправки с мисо. Консумира се и в Корея. Крехките млади корени и дръжките на листата се попарват или запържват и се сервират със соев сос и сусам. В салата корените се слагат сурови. За да отстраните горчивината им, накиснете почистените корени и стъблата във вода, преди да ги сготвите.

Любопитно:

Интересът към репея се възражда и като зеленчук, и като билка. Той е разпространен в диво състояние край пътищата и в горите. Бодливите му плодове се залепят за дрехите.

Равномерно разпределените кукички по цветовете на репея непрекъснато се залепяли за дрехите на Жорж дьо Местрал по време на разходките му из полето. Така той изобретил велкрото през 1945 г. Наименованието му дошло от френските думи „ velour“ („кадифе“) и „crochet („кука“). Изобретението е широко използвано за различни предмети – за дрехи, чанти, обувки, а на същия принцип съществуват и произведени от неръждаема стомана части за сглобяването на автомобили.

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *