ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво причинява анемията и как да се предпазим от нея

Около 10% от населението на земята страда от анемия. Това я прави най-често срещаната болест в областта на хематологията. Жените страдат 2 пъти по-често от мъжете.

Какво представлява анемията?

Червените кръвни телца са клетки на кръвта, които осигуряват пренасянето на кислорода през целия орга­низъм. Хемоглобинът, който се съдържа в тях, е протеинът, който им позволява да изпъл­няват функцията си. В нор­мални условия хемоглобинът се поддържа на оптимално ниво, но при нарушено равно­весие, нивото му спада. Това е анемията, при която кръвта загубва способността си да „транспортира“ кислорода.

Симптоми

Съществуват множество фор­ми на анемия, но симптомите обикновено се свеждат до блед тен, умора, загуба на енергия, сънливост, главоболие, а в по-тежките случаи – ускорен сърдечен ритъм и учестено дишане.

 

Причини

Те са многобройни. Ето част от тях:

  • Месечни цикли

При някои жени менстру­алният цикъл предизвиква недостиг на желязо. Кол­кото по-обилен е мензи­сът, толкова по-силно се усещат симптомите. При тези жени запасите от же­лязо са много оскъдни или . направо несъществуващи.

  • Бременност

Плодът черпи от резервите на майчиния организъм от желязо и витамини, което създава условия за анемия.

  • Заболявания на храносмилателната система

Това са болестите, които предизвикват кръвоизливи – гастрит, язва на стома­ха, рак на стомаха, възпале­ние на червата и др.

  • Някои лекарства

При някои хора аспиринът и противовъзпалителните лекарства предизвикват кръ­воизливи. Противозачатъч­ните и лекарствата против артрит могат да предизви­кат проблеми с усвояването на желязото.

  • Строго вегетарианство

То води до недостиг на витамин В12, съдържащ се само в животниски продукти – месо, риба, яйца, млечни храни. При Веге­тарианците няма запаси от този витамин, а той осигурява образуването на кръвните клетки.

  • Недостиг на фолиева киселина

Това е другото име на ви­тамин 89, който се съдържа главно в черния дроб и суро­вите зелени зеленчуци.

  • Алкохолизъм, цироза

Големите консуматори на алкохол обикновено се хранят недостатъчно и могат да развият анемия. Повечето от тях страдат от недостиг на желязо и фолиева киселина.

  • След операция на стомаха

Частичното или цялостното премахване на стомаха води до лошо усвояване на желязото и на витамин В12..

  • Някои хронични заболявания

Ревматоидният полиар­трит, болестта на Крон, бъбречната недостатъч­ност, проблемите с щи­товидната жлеза и други ендокринни заболявания, както и някои видове рак, нарушават процеса на образуване на кръвните клетки.

 

Kak да се предпазим от анемия

  • Храни, богати на желязо

Те са абсолютно необходими за всички, но най-вече на жените и на подрастващите. Желязо­то се набавя от месото и ри­бата, както и от плодовете и зеленчуците, зърнените храни, яйцата и орехите. За по-добро­то му усвояване е добре да се комбинира с храни, съдържащи витамин С – цитрусови плодо­ве, киви и др.

Не приемайте желязо под формата на хранителна до­бавка, ако това не е изрично предписано от вашия лекар. Свръхдозирането води до запек и почерняване на изпражненията, а може и да маскира сериозни проблеми като например кръвоизли­ви в храносмилателната система.

  • Хранителни добавки през бременността

През първите месеци бременни­те жени приемат допълнително желязо и фолиева киселина, за да не се стигне до анемия по време на бременността.

  • Повече витамин С

Портокалите, грейпфрутите, лимоните и кивито доставят на организма големи количества витамин С, който помага за усвояванетона желязото. Доста­тъчно е със сутрешната закуска да изпивате и чаша прясно изстискан сок от тези плодове.

  • Внимателно с вегетарианството

При много вегетарианци се получава недостиг на витамин В12, който е от съществено значение за образуването на кръвните клетки и за производството на хемоглобин. Необходимо е да се правят редовни кръвни изследвания. Лекарят ще определи какво количество витамин В12 трябва да се приема допълнително.

  • Умерен прием на аспирин и противовъзпалителни

Ако се налага да взимате непрекъснато подобни лекар­ства срещу болки, погово­рете с вашия лекар, който ще прецени какъв е рискът да се стигне до вътрешни кръвоизливи. Ако той е висок при вас, по-добре е да използ­вате други лекарства, като парацетамол например.

 

 

7 ползи за здравето от годжи бери –

ГОДЖИ – КАПСУЛИ

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *