Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Китайски чай

Camellia sinensis syn. Thea sinensis Theaceae (сем. Чаеви)

 

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Зелен и черен чай

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, семената

Отглеждане

Чаят (Camellia sinensis) е студоустойчив вечнозелен храст. Съществуват над 350 познати вида. Има гладки, овални и заострени кожести листа и малки единични бели цветове със златисти тичинки, които се появяват рано през зимата. Един или два хибрида са достатъчно устойчиви да преживеят и студена зима, но е по-добре да отглеждате чаения храст в саксия, за да го предпазвате от ниски температури.

Местоположение – Нуждае се от слънце или от частична сянка и от богата, влажна, неутрална до кисела, добре дренирана почва.

Размножаване – Може да се отгледа от семена, но сортовете се размножават чрез полузрели резници, взети през лятото.

Грижи – Поддържайте храстите на височина до 1 м.

Болести и вредители – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – Събирайте листата за сушене, когато храстите са навършили 3 години.

Употреба в медицината

Camellia sinensis. Използвани части: листата. Всеки вид чай съдържа различни съединения, известни като полифеноли, отговорни за медицинските свойства на растението. Зеленият чай има най-висока концентрация на полифеноли и се смята, че е с най-полезни терапевтични свойства. Полифенолите му са с повече антиоксиданти от витамините С или Е и помагат при лечението и профилактиката на много хронични заболявания. Проучвания сред големи общности, които редовно консумират напитката, са установили по-ниски нива на заболеваемост от някои видове рак и намален риск от сърдечносъдови проблеми. Допълнителни изследвания откриват, че чаят предпазва от киселини в стомаха, а редовното дъвчене на таблетки, приготвени от билката, намалява възпалението на венците и образуването на плака. Като резултат от съдържанието му на кофеин зеленият чай подобрява концентрацията и остротата на сетивата. Изследва се и като потенциално средство за отслабване. Резултатите от нови проучвания предполагат, че може да лекува диабет и да понижава нивото на кръвната захар.

За безопасната и правилна употреба на зеления чай се консултирайте с лекар или със специалист билкар. При бременност или кърмене го използвайте само в умерени количества. Приемът на кофеин при тези обстоятелства трябва стриктно да се следи.

Употреба в кулинарията

Листата се обработват по различен начин и се добива зелен, черен, бял чай и оолонг. За черен чай те се оставят да ферментират и се сушат, а за зелен се попарват и изсушават. В Китай останалият от предния ден чай се използва, за да се сварят в него яйца, а листата се опушват и с тях се овкусяват меса като патешко например. Чаят е подходяща течност за накисване на сушени плодове или шунка, като им придава характерен привкус. От зрелите листа се дестилира етерично масло, използвано в парфюмерията и като промишлен овкусител. Семената се пресоват и от тях се извлича масло, което се обработва, за да се премахнат съдържащите се в него сапонини, след което се употребява за готвене.

Любопитно:

Чаят е любимата напитка на китайците от 3000 години. Докато на Запад се предпочита по-наситеният черен чай, зеленият е по-богат на антиоксиданти и притежава много лечебни свойства.

Листата на растението ройбос (Aspalathus linearis) се използват за чай от векове в Южна Африка. Днес чаят става все по-популярен по света в резултат на приятния си вкус, липсата на кофеин и забележителното количество антиоксиданти, които подобряват общото здравословно състояние. Чаят ройбос не може да се култивира и расте единствено по киселите пясъчни почви на планините Сидарберг.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *