Обратната страна на лекарствата – самолечението бавно, но сигурно съсипва здравето ни

Човекът е съвършено създание със самолекуващо се тяло

LEKARSTVA

То има свои механизми за физиологична и психологична защита срещу болести. Не бива да им се пречи. Не се налага тялото да бъде измъчвано с химикали. За да се радваш на живота, е достатъчно:

  • да обичаш тялото си, да се грижиш за него и да поддържаш тонуса му с физически упражнения;
  • да развиваш интелекта си;
  • да управляваш емоциите си, да ги използваш като мост към външния свят;
  • да излизаш от конфликтни ситуации, да се стремиш към честни отношения с хората;
  • да изучаваш потребностите си от храна и сън и да ги задоволяваш;
  • да поддържаш комфортно пространство от звуци, светлини, цветове и въздух, за да се чувстваш уютно в него.

Хората, които се хранят рационално, грижат се за чувствата, енергията, интелекта и волята си, не се нуждаят от хапчета.

И все пак – кои са предпоставките, които провокират хората да злоупотребяват с хапчетата?

Отслабване

Някои хора имат доста смътна представа кое е възможно и кое – не. Пример за това са хапчетата за отслабване, които намаляват натрупаните мазнини в тялото. Но без разумно хранене и раздвижване тяхното „вълшебство“ е невъзможно. А и не е доказано, че ускоряват изгарянето на калории. По-добре горете калориите с повече движение.

Често хапчетата и диетите за отслабване са неподходящи и причиняват обезводняване, слабост, световъртеж, язва, камъни в бъбреците. Лекарства за потискане на апетита също не е разумно да се пият. Имат опасни странични ефекти, действат само няколко месеца, после организмът свиква с тях и се налага да се увеличи дозата. След време свалените килограми се възстановяват.

Приспиване

Силни емоции, преумора, кафе, цигари, лошо хранене, бдения пред телевизора или компютъра – всички те водят до безсъние. Грешка ще е да се борите с него – то е само следствие. Някои сами вземат хапчето за сън, на други им го предписва лекар. Според психолози обаче и в двата случая то не бива да се взема. За 2-3 седмици сънотворните почти спират да действат, безсънието се връща и страдащият увеличава дозата. А и сънят чрез хапче не е нормален. Друг риск е организмът да развие зависимост и j да се стига до абстиненция. Жени, вземали сънотворни, стават раздразнителни, ( чувстват слабост или сънуват кошмари.

Успокояване

С хапчета се потиска и г нервната система, но те забавят реакциите, нарушават координацията и водят до сънливост. Усилват и действието на алкохола, сънотворните и обезболяващите. И успокоителните не е нужно да се вземат, дори да ги е дал лекар. Не са толкова ефикасни, но пък може да навредят. Въздействието на нервите чрез химикали прави човека зависим от тях, ако ги ползва дълго. Това има и необратими последици.

Мисълта, че с таблетка може да се премахне неприятно преживяване и за известно време да си почти щастлив, е голямо изкушение.

Някои жени ги пият, за да намалят невротичното безпокойство и за самочувствие. Но неусетно и бързо се появява вторичен страх, а лекарството липсва. Без него те се чувстват неуверени, притесняват се и стигат до убеждението, че не могат да живеят без хапчето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *