Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Канелено дърво

Cinnamomum zeylanicum, С. cassia Lauraceae (сем. Лаврови)

 

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Дървесината (камфор), незрелите плодове (пъпките на касията), кората, листата, етеричното масло

Отглеждане

Канеленото дърво и касията се нуждаят от пространство, топлина и влажност. Опитайте да отгледате по-устойчивото камфорово дърво (С. camphora) или японското канелено дърво (С. japoniсит), които за кратко са в състояние да понесат ниски температури до 0 °С, но предпочитат минимум 10 °С.

Сортове и видове:

Канеленото дърво (С. zeylanicum) има светлокафява, подобна на хартия кора и лъскави листа с дължина до 18 см, които са с ясно различими жилки. Зрелите екземпляри стигат височина до 10 м. Касията или китайската канела расте до 12 м.

Камфоровото дърво (С. camphora) е атрактивно в саксия. Други видове с кулинарно и медицинско приложение включват японската (С. japonicum), виетнамската или кралската канела (С. loureirii), австралийската черна сасафра (С. oliveri) и индийската касия (С. tamala).

Местоположение – Канеленото, камфоровото дърво и касията изискват влажна, добре дренирана почва и слънце или частична сянка.

Размножаване – Засявайте семената веднага след като узреят в саксии с добре дрениран, влажен компост при температура 15 °С. Полузрелите резници, взети през лятото, се нуждаят от постоянна топлина, влажност на въздуха и на почвата, за да образуват корени. Дръжте ги при температура 20-25 °С.

Грижи – Младите растения, отглеждани в контейнери, се развиват добре в безторфен компост. Канеленото, камфоровото дърво и касията понасят силното подрязване. Премахвайте най-старите стъбла от основата през пролетта, като оставяте 4-6 силни основни. Когато новите растения станат високи 2-3 м, ги отрежете с една трета, за да пуснат странични разклонения. Поливайте ги редовно.

Болести и вредители – Щитоносните въшки създават проблеми при дървета, отглеждани в остъклена оранжерия.

Събиране и съхранение – Стъблата с диаметър 1-5 см се отрязват, когато през пролетта се появят новите листа. Тогава кората се бели на ленти с дължина 30 см и се оставя на снопчета при влажни и топли условия за една нощ, за да ферментира. На следващия ден външният слой на кората се отстранява, а останалата част се суши на слънце или във фурната на ниска температура (65 °С). Кората и листата, прибрани по едно и също време, се дестилират за добиването на етерично масло. За да се получи камфор – кристално вещество, се дестилират кората и листата.

Употреба в медицината

Супатотит zeylanicum; С. cassia С. camphora. Използвани части: етеричните масла. И канелата, и касията съдържат цинамалдехид – съединение, на което се дължат терапевтичните им свойства. Канелата загрява и стимулира, подобрява кръвообращението и храносмилането, понижава температурата и високото кръвно налягане, като същевременно предпазва от инфекции. Касията се използва в китайската медицина за настинка и простуда, при липса на енергия и апетит. Камфорът се смесва с фъстъчено масло и се влага в кремове за облекчаване на мускулни и ставни болки, в балсами за успокояване на напукана и разранена кожа и служи за инхалации при бронхиални проблеми.

Употреба в кулинарията и в дома

Канелата придава пикантен привкус на горещия пунш или на греяното вино, на индийския чай, а освен това се ползва и за печива. Особено подхожда на ябълки. Маслата от канела и касия се добавят към продуктите за орална хигиена, в ароматизаторите за въздух, в свещи и други. От листата се добива фино масло, съдържащо предимно евгенол, който е съставка на парфюми с аромат на карамфили. Пъпките на касията се ползват заедно със сечуанския пипер, звездовидния анасон, карамфила и семената от резене в китайската смес от пет подправки. Камфорът е известен и като репелент срещу молци.

Любопитно:

Канеленото дърво и сходните му видове са богати на етерични масла и от векове се използват като подправки и в медицината. През Средновековието канелата е изиграла важна роля за колониалната експанзия, започнала със завладяването на Цейлон (днешна Шри Ланка) от португалците.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *