Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диабетик в китайски ресторант: Какво може да си поръча?

Добрата новина за китайските и тайландските ресторанти е, че храните и на двете култури представят зеленчуците в пълния им блясък – имате по-голям шанс да откриете богат избор от вегетариански ястия в тези заведения, отколкото в останалите. Богатото на белтъчини тофу е в изобилие, а маслените и сметановите сосове са почти непознати. Лошата новина е, че в китайската и тайландската кухня може да има много натрий, захар и висококалорични мазнини. Не е изключение една порция китайска храна да съдържа дневната доза натрий за един диабетик. А само половин чаша кокосово мляко в пикантното тайландско къри – повече от допустимата дневна доза наситени мазнини.

kitaiski restorantНапълнете чашата си с чай. Дали ще бъде зелен или черен, няма значение, поръчайте си. Чаят е сред най-ценните естествени източници на аитиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и така предпазват организма от опустошенията, които може да нанесе кръвната захар, като увреждане на артериите или нервите. Най-хубавото е, че чаят не съдържа калории.

Хранете се с клечки. Лесно е да загребвате големи хапки с вилица. С клечките за хранене зеленчуците, зрънцата ориз или парчетата телешко трябва да бъдат вземани внимателно и поднесени безпроблемно до устните. Заради умението и спокойствието, които са нужни за това, е по-вероятно да се храните бавно. Освен това мазният сос ще остане на дъното на чинията.

Избягвайте сладко-киселите сосове. Те често съпътстват пилешкото с лимон и телешкото с портокал и съдържат прекалено много захар.

Поръчайте си чеснов или тъмен сос. Те са с по-малко захар, отколкото сладко-киселите сосове и често се сервират със задушено месо и зеленчуци. Но обикновено съдържат прекалено много натрий, затова си ги поръчайте отделно и ги използвайте умерено.

Изберете скариди вместо телешко месо. Някои от най-здравословните варианти (предвид съдържанието па мазнини и калории) са ястията със скариди. Отново се налага да поръчате соса отделно, за да предотвратите прекомерния прием на натрий.

Ограничете се до няколко лъжици черен ориз. Оставете ориза на останалите, а вие се съсредоточете върху зеленчуците и белтъчините. Една трета купа ориз повишава кръвната захар до същото ниво, което би предизвикала и 1 филия хляб. Вероятно не бихте си помислили да изядете шест филии хляб на вечеря, но лесно може да си сипете две купички ориз. Придържайте се към купа, и то черен, а не бял ориз, заради допълнителните влакнини.

Поръчайте си предястия с поне един зеленчук или изберете нещо вегетарианско. Опитайте спанак с чесън, телешко с броколи или пиле със смес от зеленчуци. Избягвайте патладжаните, които поемат огромно количество мазнина. Един патладжан в чеснов сос може да съдържа удивителните 1000 ккал.

Вземете едно зеленчуково ястие и още едно предястие и си ги разделете. Ако се храните с приятел, тази стратегия ще ви осигури повече зеленчуци и по-голямо разнообразие. Тайландската кухия предоставя чудесна селекция от продукти като бобови кълнове, гъби, зелени и червени люти чушки, грах, както и пресни подправки като лимонова трева и босилек.

Помолете за по-малко мазнина. Дори порция зеленчуци на тиган съдържа приблизително 500 ккал благодарение на мазнината, която се използва в ресторантите. Ако ги помолите да ви я спестят, обикновено се съгласяват.

Изберете внимателно супата. Тайландските ресторанти предлагат „том йъм гунг“ (пикантно кисела супа), както и супи от зеленчуци и тофу на основата на бульон. Те са доста по-добър избор, отколкото ястия като „гом ка гай“ (пилешка супа с лимонова трева на основата на мазното кокосово мляко).

Поръчайте си свински кнедли на пара или пролетни рулца вместо панирани и си ги поделете. В кнедлите има около 80 ккал на бройка (ограничете се до една или две), а пролетните рулца (които приличат на панираните, но са приготвени на пара) съдържат само по 100 ккал на бройка (позволете си само едно). Тези две възможности са за предпочитане пред панираните рулца (около 200 ккал и 6 г мазнини във всяко).

Кажете „Не“ на ребърцата на скара. Със своите 600 ккал и 14 г наситени мазнини за четири бройки няма по-вредно предястие в китайския ресторант. Вместо тях си поръчайте варени свински или зеленчукови кнедли.

Вземете със себе си голяма компания приятели. Това е чудесна стратегия, ако обичате китайската или тайландската кухня, но нямате волята да заделите за вкъщи половината от поднесеното ви ястие. Излезте с петима приятели и си поръчайте само 3-4 основни блюда. След като всеки набляга на ориза (вие трябва да внимавате с него), горещия чай и предястията, ще имате повече от достатъчно храна за шест души. Това е не само страхотен начин да опитате различни ястия от менюто, но така е и по-лесно да откажете ориза, ако разполагате с разнообразни меса и зеленчуци пред себе си.

Никога не си добавяйте соев или плодов сос. Тъй като ястието ви вероятно вече съдържа допустимата дневна доза натрий, ако не и повече, не се поддавайте на изкушението да му добавяте от плодовия сос, горчицата, пекинския или соевия сос, които ресторантите предлагат. Само една супена лъжица соев сос ще осигури допълнително 1000 мг натрий в храната ви – половината от препоръчителната дневна доза. Една супена лъжица пекински сос съдържа 250 мг натрий, а плодовият сос и лютивата горчица – 100 мг на супена лъжица.

Дръжте предястието и ориза в отделни чинии. Най-краткият път към допълнителните калории в китайския ресторант минава през белия ориз, накиснат в соса на предястието. Той ще го попие и ще ви изкуши да го хапнете до последното зрънце. Вместо това правете като китайците и оставете ориза в купата, а месото и зеленчуците в чинията, в която са поднесени. Използвайте клечките за хранене, за да хванете парче месо и няколко зрънца ориз и ще постигнете две неща: оставяте мазния сос на дъното и консумирате по-малко ориз.

Избягвайте кокосовото мляко на всяка цена. Някои от най-вкусните тайландски блюда са пикантните видове къри ястия на основата на кокосово мляко. Колкото и да са вкусни, те съдържат една от възможно най-мазните съставки в света. Само в 30 мл косово мляко има 6 г мазнини, 5 г от които наситени. И бъдете сигурни, че към тайландските супи или къри с кокосово мляко са добавени повече от 30 мл. Вместо тях изберете къри, в което не е използвана тази съставка, или ястия с чеснови сосове.

Вземете тофу на пара, а не пържено. То е популярна съставка в азиатската кухня и е ценен източник на белтъчини – съдържа около 2 г на 30 г продукт – и само 183 ккал. Опитайте го вместо пилешко, телешко или свинско месо следващия път, когато сте в китайски или тайландски ресторант. Просто не забравяйте да го поръчате, приготвено на пара или задушено, а не пържено, за да не неутрализирате полезното му действие.

Пропуснете ястията с нудели. Въпреки че класическото тайландско канапе е едно от най-вкусните ястия в тази кухня, то съдържа твърде много калории и мазнини. Порция от него с телешко месо има над 1300 ккал, 60 г мазнини и 126 г въглехидрати! Китайското „ло мейн“ е почти също толкова богато на калории – около 960 – и има над 3400 г натрий. Това количество се изравнява с количеството сол, което трябва да приемете в продължение на два дни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *