Босилек

Ocimum spp. Lamiaceae (сем. Устоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата и съцветията

Отглеждане

Съществуват 64 вида босилек, срещащи се в субтроииците и тропиците, предимно в Азия и Африка. Те са както едногодишни, така и вечнозелени многогодишни растения или храсти с прости ароматни листа и съцветия от малки, бели или розови цветове, подобни на мащерка. Босилекът е кръстосано опрашващо се растение и повечето видове са сложни хибриди. В средиземноморската кухня се предпочитат сортовете с аромат на естрагон, а азиатците използват видовете с мирис на канела и анасон. Първият босилек с аромат на цитруси е пренесен в САЩ от Тайланд към 1940 г. Някои растения са с мирис на камфор и не са подходящи за овкусяване на храни.

Сортове и видове:

Основният сорт с кулинарно приложение е камфорният босилек (О. basilicum). Съществуват много видове, които попадат в различни категории.

Компактните сортове с дребни листа, често наричани храстовиден босилек или дребен босилек (О. minimum), са популярни в Гърция и са подходящи за засаждане в саксии. Сред тези сортове е и „Green Globe“.

Видовете с едри листа включват сортове като „Napolitano“, известен и като „Lettuce Leaf1 и „Italian“. Има големи, набръчкани, светлозелени листа и е идеален за приготвянето на песто. „Genovese“ е друг италиански сорт, отлично съчетаващ се с домати и чесън. „Mammoth“ има листа, дълги до 15 см, достатъчно големи, за да се увиват в тях сарми. Видовете с цветни листа, получени от старите сортове „Purpurascens“ и „Dark Opal“, се използват за декоративни и ку-линарни цели. Те включват сортовете „Red Rubin“, „Purple Ruffles“, който е с накъдрени листа, и „Ararat“ – със зелени, изпъстрени с лилаво листа и мирис на анасон.

Видовете с цитрусов аромат са кръстоски на обикновен с американски босилек (О. americanum). Тези хибриди, известни като О. х citriodorum, включват сортовете „Lime“, „Sweet Dani“ и „Mrs Burns’ Lemon“. Сортът „Lesbos“, или „Greek Column“, излъчва силни нотки на подправки, флорални и цитрусови аромати. Подобен сорт, известен като „Aussie Sweetie“ в Австралия, е внесен от Гърция. Друг вид изправен босилек, отглеждан с декоративна цел, е „Pesto Регpetuo“.

Сортовете на О. basilicum с аромат на подправки включват „Oriental Breeze“ – растение с пурпурни цветове, което е атрактивно и същевременно силно ароматно, и „Cinnamon“ – чиито листа са с лилави жилки и тъмнорозови цветове; „Spice“ – с опияняващ, подобен на тамян аромат; „НогарЬа“ (известен още като „Thai“, „Anise“ и „Liquorice“), който е с аромат на анасон, с изпъстрени в лилаво назъбени листа и бледорозови цветове с лилави прицветници.

Свещеният босилек (О. tenuiflorum) притежава мек аромат на подправки и се среща и в лилав вариант – „Purple Tulsi“. В Индия се цени като билка и ритуално растение, като често се засажда край храмовете.

Някои от красивите многогодишни видове са резултат от кръстоска между камфорен и килиманджарски босилек (О. kilimandscharicum) – африкански вид, кръстен на връх Килиманджаро.

Те притежават пикантен аромат на карамфил. Към тях принадлежи лилавият сорт „African Blue“.

Местоположение – Босилекът изисква завет, топло и слънчево място с добре дренирана почва. Растенията, отглеждани на закрито, се нуждаят от проветряване. Не се изкушавайте да ги засеете в градината си, в случай че нощните температури падат под 10 °С.

Размножаване – С изключение на многогодишните сортове босилек, споменати по-горе, повечето представители на вида се считат за едногодишни и се размножават чрез семена. Засейте ги плитко в сандъчета или саксии на топло място. Когато растенията пораснат достатъчно, за да ги преместите, ги извадете и разсадете на разстояние 30 см едно от друго за по-дребните сортове и 45 см – за по-едрите. Не си струва да добивате сами семената, защото вероятно няма да поникнат. Многогодишните и стълбовидните сортове се размножават най- добре чрез резници. Те лесно пускат корени, дори и оставени само във вода.

Грижи – Поливайте растенията редовно, но внимателно, защото са чувствителни към прекомерната влага. Като тропичен вид босилекът бързо израства при температури над 16 °С, но не понася влажни, хладни, сенчести условия, които му се отразяват изключително зле. Откъсвайте съцветията, за да стимулирате растежа му в храстовидна форма и за да удължите продуктивния живот на растението.

Болести и вредители – Различните видове босилек са уязвими от листни въшки, гъбни болести, включително Fusarium, от гъби, причиняващи увяхване, и от сива плесен (Botrytis). Отстранете и унищожете засегнатите растения (не ги използвайте за компост) и не засаждайте отново босилек в заразената почва. Подобрете условията за отглеждане, като увеличите температурата и проветряването. Сортът „Nuphar“ от Генуа има определена резистентност към тези гъбни заболявания.

Събиране и съхранение – Събирайте младите връхчета, зрелите листа и съцветията по всяко време. За да изсушите листата, режете храстите в основата. Дръжте ги далеч от пряка слънчева светлина и като изсъхнат, ги натрошавайте и съхранявайте в стъклени (а не в пластмасови) съдове, на хладно и тъмно място. Имайте предвид, че растението се запазва по-добре във фризера, отколкото сушено, но се обезцветява и е подходящо за употреба единствено в готвени храни. Замразявайте листата цели, а не накълцани, понеже се разтрошават лесно, когато са замръзнали.Bosilek-malka

Употреба в медицината

Ocimum basilicum. Използвани части: листата. Камфорният босилек е по-известен с приятния си вкус, отколкото с медицинските си качества. Благодарение на умерените си седативни свойства се пие като чай за успокояване на нервна раздразнителност.

Ocimum tenuiflorum syn. О. sanctum. Използвани части: листата. Свещеният босилек е важна билка в аюрведическата медицина и се прилага при редица симптоми. Научни изследвания потвърждават ролята му в овладяването на диабета (поради хипогликемичния ефект) и като поддържаща билка по време на стрес. Подобрява концентрацията и паметта и поради противоалергичните си свойства е с благоприятно действие при сенна хрема и астма.

За правилната и безопасна употреба на босилека се консултирайте с лекар или специалист билкар. При бременност или кърмене използвайте билката само в умерени количества, като подправка към ястията.

Употреба в дома

Босилекът е естествен дезинфектант. Ползвайте етеричното масло в комбинация с други видове антисептични билкови масла, за да приготвите натурални дезинфекциращи спрейове за почистване на домакински повърхности. Засейте босилек в саксия близо до входната врата, за да не влизат мухи в дома ви. Когато се храните навън, отрежете клонка от растението и украсете масата. Сушените съцветия придават на потпурите сладникав аромат на подправки.

Употреба в кулинарията

Босилекът е една от най-значимите билки с кулинарно приложение, като в европейската и в азиатската кухня се използват различни сортове. Ако в рецептата се изисква босилек, се има предвид главно камфорният босилек (О. basilicum). В прясно състояние той е силно ароматен, с характерна миризма и вкус, наподобяващи естрагон и анасон. Ако го режете с нож, можете да повредите листата и те да потъмнеят. За салати и сосове към макаронени изделия, където външният вид е от значение, накъсайте листата с ръце. Младите листа са с най-добър аромат, а по-старите притежават по-наситен вкус. В ястията босилекът бързо губи уханието си и листата потъмняват, затова го прибавяйте по време на готвенето (за да придадете на блюдото наситен вкус), а накрая слагайте известно количество непосредствено преди сервиране (за да се усеща свеж мирис). Босилекът подхожда на ястия с домати, пилешко месо, яйца и ориз, сосове за макарони, зеленчуци като боб, чушки и патладжани.

Босилекът е особено подходящ за плънки. Най-прочут е обаче като съставка на пестото (или „писту“ на френски). А в азиатската кухня се ползват сортове с аромат на цитруси или на подправки.

Любопитно:

Въпреки че босилекът е основна билка в италианската кухня, той произхожда от тропичните части на Азия. Среща се в разнообразни разновидности и аромати – лимонов, на анасон, канела и мащерка, тамян и сладък камфор.

Босилекът предизвиква положителни и негативни асоциации, свързани с любов и страх, опасност и защита, живот и смърт. Отрицателните емоции, които провокира, вероятно произтичат от латинската дума basilicum, свързана с basilisk – митичната змия със смъртоносен поглед. Древните гърци и римляни вярвали, че ако произнесат проклятие, когато садят босилек, то семената със сигурност ще покълнат.

В Гърция нареждат по масите саксии с дребнолистен босилек, за да отблъскват мухите.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *