Как да го накарате да отиде на лекар?

Страхът на мъжете от болници и доктори е пословичен

лекар Те предпочитат „по мъжки“ да се правят, че нищо им няма и да чакат до последния момент, когато вече не са нито за профилактичен преглед, нито за планирано лечение, а за спешна намеса.

Разбира се, не можем да ви дадем универсални съвети, затова, ако имате каквото и да е съмнение за здравословното състояние на който и да е член на семейството, консултирайте се със специалист веднага, като опишете подробно симптомите. И имайте предвид, че мъжете над 50-годишна възраст имат нужда два пъти по-често от профилактични прегледи.

Какво трябва да знаете задължително

Ако мъжът до вас води напрегнат начин на живот, храни се нездравословно, пийва си, пуши, има високо кръвно, често се оплаква от умора, болки или друго, трябва да бъдете особено бдителни. Посещението при кардиолог веднъж годишно е задължително. Не е за подценяване и остеопорозата при мъжете.

Ако забележите, че мъжът ви сякаш се смалява, тоест загубил е някой и друг сантиметър от височината си, ако някой от родителите му има счупване на бедрената шийка при падане или минимален удар, ако страда често от диария или намалено либидо, рискът от остеопороза не е никак малък. Бъдете нащрек! Профилактичният преглед включва изследване на холестерол, артериално налягане, специфичен антиген, костна минерална плътност.

Едно от най-често срещаните заболявания при мъжете е рак на простатата. То се развива най-често при мъже над 50-годишна възраст, но специалистите съветват да се правят редовни профилактични прегледи на всеки две години още след 40. Лошото е, че в началната му фаза симптоми почти липсват, затова именно е важно ранното диагностициране от уролог. Когато се явят симптоми, те са свързани със смущения в уринирането – слаба струя, трудно, но често уриниране и т.н. Може да се яви и болка в таза. Намерете добър уролог и опитайте да накарате половинката си поне веднъж на две години да го посещава. След 50-годишна възраст тези изследвания се поемат от здравната каса.

След навършване на 45-50 години мъжете трябва да правят ежегодно и проверка на своя холестерол и триглецириди. Прегледите, на които също се препоръчва да бъдат подложени представителите на силния пол, са рентген на бял дроб За пушачите (но не само), изследване с ултразвук на коремни органи и малък таз, гастроентерологичен преглед или консултация с диетолог при риск от диабет и високо кръвно налягане, очен преглед. За други специфични прегледи на вашата половинка се консултирайте с джипито.

Цялата възможна медицина изглежда фасулска работа в сравнение с това да заведете половинката си да извърши тези профилактики, нали? Как да си помогнете?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *