Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учените разкриха кода на младостта

За нашето поведение, навици и хубаво на­строение отговарят специфични вещества, наречени невротрансмитери – те преда­ват нервни импулси. Ако успеем да ги на­правляваме, можем да живеем по-добре и да направим отсрочка на старостта.

 младост, старост, вечна младост, антиоксиданти,

Невротрансмитерите (или невромедиаторите) са вещества, които се освобож­дават в нервните окончания на клетката, когато в нея по­стъпва нервен импулс. Вся­ка секунда в нашия мозък протичат около 100 хиляди различни реакции, които из­пращат на органите сигнали с помощта на тези химични „куриери“. Някои медиатори ни довеждат до състояние на хармония, други ни придават енергия. Тези вещества са ня­колко десетки. Специалистите смятат, че тайната на здравето и младостта се крие в четири основни невротрансмитера:

  • допамин
  • GABA (гама-аминомаслена киселина)
  • ацешилхолин
  • серошонин

Презареждане

С възрастта се забавя обмяна­та на веществата, променя се хормоналният фон, натрупва се стрес и количеството невро-трансмитери намалява. Човек става по-нервен, склонен към депресии и бърза умора. Имачетири основни кода на мозъ­ка, свързани с действието на медиаторите:

  • Напрежението се предиз­виква от допамина.
  • Бързината се проявява бла­годарение на ацетилхолина.
  • Ритъмът се регулира от GABA.
  • Серотонинът позволява на мозъка да си почива.

Ако не достига дори само един от медиаторите, се включва процесът на стареене с всич­ки съпътстващи проблеми. Например пониженото ниво на допамин води до натруп­ване на тегло. Тогава сърцето започва да работи по-активно (за да се справи повишеното натоварване), храносмилател­ната система е подложена на стрес (което може да доведе до диабет), холестеролът се отделя в кръвоносните съ­дове и нарушава имунната система.

Но има и добра новина: чети­рите невротрансмитера могат да забавят стареенето, ако са балансирани.

  • C повишението на допамина намаляваме теглото.
  • Ако увеличим ацетилхолина, подобряваме паметта.
  • Допълнителното количество GABA помага да понасяме бо­лестите по-леко.
  • И накрая – серотонинът ни носи вътрешен комфорт.

Смяна на кода

Можем ли сами да провокира­ме процес на подмладяване? Възможно е чрез приемане на витамини и специфична дие­та да се увеличи изработката на невротрансмитери (много от тях постъпват в организма с храната). Вторият начин за възстановяване на баланса на медиаторите е психоло­гическият самоконтрол. Биохимията на мозъка пряко зависи от нашето настроение. Да съхраняваме невротран­смитерите ни помага и уме­нието да владеем емоциите си – т.нар. емоционална инте­лигентност. Тя може да бъде овладяна с помощта на меди­тация, фитнес и релакс. Най-добре е нивото на невро­трансмитерите да бъде тест­вано през половин година и диетата да се коригира. Такъв тест (срещу съответното за­плащане) е достъпен в някои клиники по света.

Таблетка срещу старостта

Не е задължително да пъ­тувате зад граница, за да разберете точно кой не­вротрансмитер ви е нужен – можете да се досетите сами, по самочувствието си.

  • Допаминъш е източник на енергия за мозъка. Недос­тигът му може да се прояви в отпадналост, понижена физи­ческа активност, постоянно лошо настроение. Недоста­тъчното му количество може да доведе до болести, свър­зани с кръвообращението, сексуални проблеми, болест на Паркинсон. При липса на достатъчно допамин е нужна диета, богата на протеини, а също витамин В6, калций, магнезий, хром и др. Лечени­ето може да се подсили с хор­мони (тестостерон, естроген).
  • GABA. Изчерпването на неговите ресурси води до сериозен стрес. Човек из­питва повишена нужда от въглехидрати, получава та-хикардия, увеличава се поте­нето, нервността. Болестите, свързани с намаленото коли­чество GABA, са хипертония­та, повишената тревожност, циститът, гастроентероло-гичните проблеми. Препо­ръчителната диета съдържа повече „бавни“ въглехидрати (бобови храни, кафяв ориз), зелени зеленчуци, билкови чайове. При хормонално лечение се назначават про-гестерон и прегненолон.
  • Серотонин – често го наричат „хормон на щасти­ето“. Този медиатор ни пома­га да ставаме сутрин свежи и отдъхнали,осигурява ни оптимистично възприема­не на света, отървава ни от безсъние. При недостиг на серотонин ни се иска да хапнем нещо солено, мъчат ни болки в гърба, главобо­лие. При сериозен дефицит е възможно безсъние, ано-рексия, депресия. Решени­ето: диета с извара, сирене, риба, кафяв ориз, слънчогле­дови семки. Полезен е и при­емът на витамини от група В.
  • Ацетилхолинът регулира процесите на концентрация на вниманието и възприема­не на информация. Благода­рение на него учим езици и опознаваме света. Когато алфа-вълните, в чието преда­ване участва ацетилхолинът, се бавят, мозъкът отказва да усвоява нова информация, човек престава да реагира бързо на новите импулси. При недостиг на ацетилхо-лин може да възникне глад за мазни храни, сухота в устата, проблеми с паметта и кон­центрацията на вниманието. Хроничният дефицит води до болестта на Алцхаймер. Необходима е диета, богата на холин (яйца, пшенични трици, сирене, риба, пилешко месо, цветно зеле). Хормонал­ното лечение включва хормо­ни на растежа, вазопресин, калцитонин.

 

 

Имате псориазис или друг кожен проблем? Новият лосион „Ин дерма” е подходящото решение!

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *