Бозата е целебна

Освен че с него хранят птици, от просото се прави и боза

боза Пиели са я траки, гърци и славяни, както и племената в Азия и Задкавказието. От 1 кг просо стават 5-8 кг боза. Тя съдържа витамини от група В (В1, В2, В6). Лекува диария, дизентерия и кожни болести. 100 мл боза дават-45 калории. Сега е необходимо да се доверяваме единствено и само на коректните производители, но има и немалко рецепти, които могат да ни помогнат да си направим боза у дома. Освен това, бозата има и външна употреба, особено ако е домашна. Ако се смеси с малко ситно смлени овесени ядки от нея се получава чудесен пилинг за лице.

Просото е на 5-о място в света по засята площ след царевицата, пшеницата, ориза и ечемика. Расте на почти 700 млн. дка. Понеже издържа на суши, големи производители са страните със сух климат. У нас от дълго време е на едно от последните места сред зърнено-житните посеви. Сее се предимно в Тракия. Сламата му има хранителна стойност почти като ливадното сено, пише „Здраве без лекарства“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *