ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето кой е най-полезният хляб!

Специалисти от Лундския университет в Швеция обявиха, че най-полезен е пълнозърнестият ръжен хляб. Приносът му за здравето е в способността да нормализира стойностите на инсулина и захарта в кръвта.

rojПекарите все по-често предлагат нов асортимент от хлябове, които са замесени от бяло брашно с добавени трици или едро смлени цели пшенични зърна. Шведите обаче са категорични, че сравнение между такива продукти и класическия ръжен хляб не може и да става, коментират от medikforum.ru.

Ползата от ръжения хляб е в съдържанието на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, необходими на организма, убедени са специалистите.

Хлябът от пшеница, дори когато са му добавени трици, зародиши или други здравословни компоненти, няма такъв богат набор от полезни вещества.

Експериментът показва, че хората, които са закусили с филийка ръжен хляб, съхраняват ситостта си дълго време. Впоследствие те избират обяд, чиито калории са с 16% по-малко в сравнение със закусилите с бели хлебчета.

Ръжта съдържа повече фибри от пшеницата; тези влакнини задържат усвояването на мазнините и други хранителни компоненти в чревния тракт, а това поддържа усещането за засищане. Разбира се – става дума за хляб от цели ръжени зърна, по възможност грубо смлени заедно с триците.
Освен това паралелно изследване е установило, че при хранене с ръжен хляб е по-малка опасността от трупане на килограми.
Специално внимание заслужава фактът, че ръженият хляб е в състояние да намали отделянето на инсулин и да предпази организма от развитието на инсулинорезистентност и тежки последици от рода на диабет от втори тип и сърдечно-съдови заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *