Слуховите апарати се плащат от държавата

Живея с възрастна жена /84 г./ , която слабо чува и е почти неподвижна. Може ли да и се купи слухов апарат, без да я водя на преглед. Трябва ли някаква настройка на самият апарат за силата на звука!

Т. П., София

Нужда от слухов апарат има само, когато загубата не е дискриминационна (не се разбира чутия разговор), но това трябва да се изследва с направата на аудиограма с която се настройва самия апарат!
По принцип слуховия апарат се поема като цена от Фонда за рехабилитация и социална интеграция на инвалидите чрез Социални грижи по местоживеене, на които се представя медицински протокол от Специализирана ЛКК по УНГ болести в Районната поликлиника или друга, след което ви дават от Социални грижи две разрешителни: за 1 брой слухов апарат (338 лв.) и 20 батерии (26 лв.) като всяка следваща година се взима протокол за нови20 батерии!
След 5 год. се сменя слуховия апарат с нов!
С апарат можете да се сдобиете и със свободна продажба. Отивате направо в магазина на представителя на дадена фирма и се заплаща гореспоменатата сума.
Подходящи апарати са тези на немската фирма „Хьорман“ с представителство в гр. София, ул. „Денкоглу“ № 12, тел: 02/980-17-23 и на фирма „Аудиофон и Оптика“ ООД – инж. Валери Донев.
Д-р Николай Златевконсултант на Lekuva.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *