Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-добрата профилактика при сколиоза е плуването

Плуването е най-подходящият спорт за деца и тийнейджъри, защото е надеждна профилактична мярка срещу гръбначни изкривявания, твърдят ортопедите

сколиоза

Единствено от всички физически занимания, то натоварва симетрично и равномерно гръбначния стълб. Успоредно с гръбначната мускулатура се развива и тази на крайниците, корема и гърдите.

Деформациите на гръбначния стълб, които според лекарската статистика зачестяват, засягат най-вече деца и юноши. Има три основни вида изкривявания – сколиоза, кифоза и лордоза. При сколиозата изкривяването на гръбначния стълб е настрани, при кифозата – напред, а при лордозата – назад. Обикновено след развитието на началната кривина се оформят компенсаторни извивки в други участъци на гръбначния стълб, с които скелетът се стреми да запази общия вертикален стоеж на тялото.

Изкривяванията могат да бъдат вродени, а придобитите се развиват при много неизяснени причини. Предразполагащи фактори са липсата на физическа активност, неправилната стоика, свръхнатоварванията на гърба. Наднорменото тегло също способства за появата на гръбначни проблеми. Напоследък се придава особено значение на бързия растеж при децата на 10-11-
годишна възраст – в този период уголемяването на костите и прешлените изпреварва развитието на мускулите, в резултат на което се получават изкривявания. Много се говори и за отрицателното влияние на тежките ученически раници. Те действително натоварват гърба, но когато се носят на двете рамена и са с къси презрамки, не би трябвало да създават проблеми. А и ако причината беше в чантите, почти всички деца щяха да развият сколиоза.

Основният виновник за гръбначните изкривявания остава все още неразкрит. Именно затова профилактичните прегледи имат голямо значение. Лекарят трябва да прецени дали е симетрично нивото на рамената и на лопатките. Изпъкването на едната лопатка би могло да издава завъртане на гръбначния стълб. Провежда се и т.нар. тест на Адамс. Детето се навежда напред и се преглежда за изпъкване на ребрата от едната страна, което е сигнал за ротация на прешлените. Проверяват се също нивото на таза за евентуален наклон и еднаквата дължина на долните крайници. При изкривявания в начален стадий помагат плуването, хидрогимнастиката, физиотерапията и кинезитерапията, когато се прилагат с индивидуален лечебен план, изготвен от специалист, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *