Кои са най-дълго живеещите животни?

Гръбначните животни достигат 70, 80, а понякога и 90 години. Има случаи и да надхвърлят 90 години.

Между гръбначните същества хората са най-дългоживеещите. На второ място е слонът. Ако той стигне седемдесет години, това е изключение.

Конят живее до 60 години; шимпанзето, орангутанът, хипопотамът – петдесет. Кучето и котката – до 35 години.

Между птиците на първо място е гарванът, който може да достигне 70 години. След него е папагалът със своите 50—60 години.

Между влечугите на първо място стои крокодилът, който доживява до сто години и малката гръцка костенурка. Но гигантските костенурки бият всички рекорди, като живеят до 150—200 години.

Рибите са далеч по-долу в стълбицата. Някои шарани са достигали двадесет години. Един шаран е живял 47 години.

Някои безгръбначни също живеят дълго. Така например скром­ният дъждовен червей достига десет години. Отделни паразитни червеи и ракообразни — до 30 години. Това се отнася и за някои миди и охлюви, които живеят из кораловите острови. Насекомите обикновено имат много краткотрайно съществуване. Общо ларвите живеят по-дълго от възрастното поколение.

Голямо изключение представляват погонофорите. Това са морски животни, които живеят в тръби, изграждани от излъчвано от самите тях вещество. Това изграждане става много бавно – един милиметър за 250 години! Някои тръби достигат 75 сантиметра. Значи, за да бъдат изградени са необходими 187 500 години! И понеже всяка тръба може да бъде обитавана само от едно животно, трябва да се предположи, че погонофорите притежават удивителна дълговечност. Практически са безсмъртни.

 

 

Вижте най-сладурските снимки на родителска любов при животните!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *