ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как е най-добре да се храним при запек?

Преди всичко при този проблем е важно храненето по 5-6 пъти на ден на малки порции – това ще доведе до равномерно запълване на стомаха и съответно до редовно изпразване на червата

запек

Единичната порция количествено трябва да е равна максимум на две ваши длани. Не бива да не се храните повече от 4 часа – иначе ще погълнете по-голямо количество продукти, а стомахът няма да успее да ги обработи. Храната не бива да е готвена твърде дълго – иначе има риск стомахът да стане „муден“. Всекидневно консумирайте сурови плодове и зеленчуци (поне 400-500 г) – по-малкото количество няма да осигури на тялото минимума фибри.

Най-добре е да съчетавате зеленчуците с месо, а плодовете – с пълно-зърнести продукти. Яжте повече зърнени храни и не белете плодовете. Проблемът със стегнатия стомах възниква не само заради храненето, а и заради недостатъчната консумация на течности. Кафето и чаят са крайно недостатъчни за попълване на запасите от влага, още повече че кафето има диуретичен ефект. За добро храносмилане са нужни 50-200 мл течност, приети на всеки час – което прави около 2 л дневно, без да се брои водата, приемана чрез храната. Най-добре е да пиете обикновена вода и да изключите напълно сладките и газираните напитки, които затягат стомаха и предизвикват метеоризъм.

Ако стомахът се е разглезил от липса на движение и прием на твърде рафинирани продукти, необходимо е да стимулирате активно дейността му. Менюто ви трябва да съдържа голямо количество груби фибри, пектин и вода. Американската асоциация по диететика препоръчва всекидневно да се консумират между 20 и 35 г фибри, като за хората, страдащи от запек, препоръчителното количество е минимум 30 г. Най-лесно ще получите фибри от сложните въглехидрати – пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Например в чаша зелен чай има 5 г фибри, в 1 малка ябълка – 3 г, а в 3 с.л. трици – 13 г. Много фибри има в сините сливи, стафидите, смокините, зърнените храни, овесените ядки, крушите, орехите. Имайте предвид обаче, че трябва постепенно да увеличавате количеството на консумираните фибри, за да не се появи метеоризъм. Избягвайте сладките храни и продуктите от бяло брашно – те стопират храносмилането. Понижете консумацията на картофи и бобови растения. Най-ефикасни за разхлабване на стомаха са ябълките, морковите, сливите, сушените кайсии. За да се справите със запека, си поставете за цел всекидневно да консумирате 400 г разнообразни зеленчуци минимум 200 г небелени плодове 100 г пълнозърнест хляб 2 сл. трици, добавени към ястията или напитките.

При запек помагат всички зърнени храни -елда, ечемик, овесени ядки, прясно смляно ленено семе, като най-добре е да ги консумирате сутрин. Вечер пийте чай с лъжичка мед. Хапвайте сушени сини сливи и кайсии, като не забравяте да ги измиете добре с топла вода преди консумация.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *