Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Заедно или поотделно: как да спят майката и бебето?

Близостта на майката и бебето е необходима и естествена

Младите майки често поставят бебето да спи заедно с тях в леглото, защото им е много по-удобно. В някои случаи това може да има неприятни и дори фатални последици, предупреждават лекарите.

Как да спят майката и бебето?
Как да спят майката и бебето?

Британски учени от Националния институт по здравеопазване напомнят, че близо 70% от трагичните случаи на известния „синдром на внезапна детска смърт“ бебетата са били заедно в леглото с родител – обикновено майката.

Синдром на внезапна детска смърт наричат заболяване с неизяснени от медицината причини, при което съвършено здраво бебе може да почине внезапно през първата година. За щастие това се случва крайно рядко, но все пак има около 300 случая годишно само във Великобритания.

Британските експерти дават официални наставления за акушери, неонатолози и педиатри, според които лекарите трябва вече задължително да предупреждават родителите за голямата опасност, когато майката и бебето спят заедно в едно легло.

В документа се посочват факторите, които значително повишават риска: пушенето на майката или двамата родители, алкохолът, наркоманиите и преждевременното раждане с тегло под нормите.

Въпреки това, не всички учени споделят мнението, че бебето трябва да спи отделно. Професор Нилс Бергман от Университета на Кейптаун смята, че липсата на близост с майката по време на сън води до забавено развитие на мозъка. Ученият пояснява, че такива деца спят много по-неспокойно и препоръчва бебето да спи заедно с майката най-малко до 3 години.

Не е потвърдено, но за синдрома се смятат виновни мозъчни аномалии в центровете за дишане и контрол на кръвното налягане. Случва се детето на заклети пушачи да бъде много по-здраво, от бебето на педантично спазващите правилата за здравословен живот. Понеже нищо не се знае за предразположението към опасния синдром, добре е майките да спазват някои прости правила:

Избягвайте да пушите – детето в утробата „свиква“ с липсата на кислород и в съня си е по-вероятно да „забрави“ да диша.

Кърменето предпазва децата съвсем естествено и от този синдром.

Не оставяйте кърмачето да спи по корем – неестествената поза притиска кръвоносните съдове и затруднява дишането. Като порасне и заякне, то само ще се обръща.

Спането на бебето заедно с майката не е опасно, но ако има вродени аномалии и те не се установят, тежките завивки и претоплянето може да са фатални.

Най-здравословно е бебето и майката да спят поотделно, а емоционалната и физическа връзка помежду им от това няма да пострада, единодушни са педиатри и психолози, пише Дейли Мейл.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *