Защо миризмата на чесън е непобедима?

Специфичната миризма, които излъчва чесънът, често е причина да се отказваме от този извънредно полезен продукт. Науката е разплела механизма на “ароматизирането”, но няма обяснение защо тази миризма наистина е непобедима.

revita49Учени от Американското химическо сдружение обясняват как точно се появява характерната чеснова миризма. В състава на чесъна има различни ароматни съединения, в това число и диалил сулфиди. Те съдържат сяра; именно тези съединения причиняват зловонието, от което на мнозина им прилошава, описват от medikforum.ru. Когато си хапнем чесън, сулфидите започват да циркулират в организма и придават на течностите и субстанциите в човешкото тяло характерната миризма. Ето защо миризмата на чесън е така натрапчива дори когато е изядено съвсем малко количество от него.

Дотук очевидно всичко е ясно – науката обяснява механизма, чрез който чесновият аромат завладява натрапчиво пространството. Но как да се спаси човек от този аромат – никой не може да каже. Пастата за зъби, дъвченето на кафени зърна и магданоз освежава дъха и тушира проблема, но за кратко. Чесновият аромат наистина е непобедим; ако хапнем чесън днес – тялото ни ще излъчва съобщение за това още трийсетина часа. Не си угаждаме с чесън, ако в близките часове ни предстои да общуваме с хора отблизо или ако ще ходим на някаква сбирка, събрание, купон. Лош тон е да не се съобразяваме с това правило.

В същото време всички са наясно, че чесънът е един от най-полезните и здравословни дарове на природата. Наричат го естествен пеницилин; съдържа витамините В, С и Е, както и магнезий, калий, калций и натрий. Има противомикробни и антитоксични свойства, съдейства за бързо заздравяване на одрасквания и повърхностни рани.

Вече е доказано, че чесънът върши работа в антираковата профилактика и съдейства при лечебни програми за злокачествени заболявания. Действа оздравително на сърдечно-съдовата система.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *