Пролапс на митралната клапа не е само козметичен дефект

Изминаха над 35 години от изучаването на този синдром, който често се описва като козметичен дефект на клапата

пролапс

Практически представлява провисване на платната на клапата при затваряне със или без връщане на кръв в обратна посока, т.е. към предсърдието.

Пролапсът е вродено състояние на клапата.

В млада възраст и при повечето хора не дава оплаквания и усложнения. При 10-15 процента регургитацията (пропускането) се увеличава значително и може да се наложи оперативна корекция. Най-често това са хора в зряла и напреднала възраст, при които клапата се изменя от атеросклероза и дегенеративно.

Всички пациенти с пролапс са застрашени повече от инфекция на клапата (бактериален ендокардит) от хората с нормални клапи. По-рискови като цяло са мъжете и всички хора във възрастта над 50 години.

Аритмиите са чести прояви на митралния пролапс. Най-голяма е групата на млади и в средна възраст жени със синусова тахикардия, но освен неприятните усещания обикновено няма рискове от усложнения.

На активно лечение се подлагат надкамерни и камерни аритмии.

Особено внимание изискват случаите с голяма митрална регургитация, с аритмии или загуба на съзнание, защото при тези пациенти има риск от внезапно спиране на сърцето.

Рядко, но доста тежко усложнение е нарушението на мозъчното кръвообращение.

Най-важното изследване за определяне на диагнозата и прогнозата е ехокардиографията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *