Затлъстяването на европейците отива на съд?

Затлъстяването на европейците създаде странен казус, с който предстои да се занимава съдът на ЕС

Съдебният иск на един датчанин с наднормено тегло, който в търсене на справедливост стигна до върховната инстанция на Европейския съюз, може да създаде прецедент, последствията от който засега не могат да се предвидят, съобщава BBC News. Мъжът, с тегло 160 килограма, е бил уволнен от работодателя, поради невъзможност да се справи със служебните си задължения, но той смята този акт за дискриминационен.

Затлъстяването на европейците
Затлъстяването на европейците (сн. BBC)

Карстен Калтофт, жител на датския град Билунд, през последните 15 години е работил като „бавачка на повикване“, грижейки се за малчугани, когато техните родители са ангажирани или на работа. Мъжът е бил на щат към общината, заедно с леличките от детските градини и яслите в града. Наскоро обаче го уволняват, с мотива, че желаещите да се ползват от тази услуга са намалели драстично.

Калтофт твърди, че причината за неговото уволнение е в затлъстяването. което обаче му не пречи в работата. Той възмутено отхвърля коментарите датската преса, че след като тежи 160 килограма, не може „пълноценно“да занимава малчуганите и дори не би могъл да им завърже обувките: „разбирам се отлично с децата, а като седна на пода, пълнотата ми не е проблем за някакви обувки…“ От общината са платили тримесечен курс за отслабване на Калтофт, който нямал очаквания ефект.

Искът за отмяна на несправедливото уволнение, дискриминиращо пълничкият датчанин е преминал през всички съдилища на неговата страна. Тези дни Върховният съд на Дания поиска тълкуване от най-авторитетната институция – Съда на ЕС в Люксембург. Очаква се с интерес тежката дума на европейските магистрати, понеже решенията на Европейския съд не подлежат на обжалване. Присъда в полза на Калтофт би имала сериозни последици за всички страни от Евросъюза. Например, работодателите ще трябва да изградят в близост до офиса паркинги за служители с наднормено тегло и да купуват съобразени със затлъстяването им достатъчно здрави и големи офис мебели, пише bbc.co.uk.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *