Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Човешкият мозък се смалява. Защо?

Заедно с него по-малкa става и черепната кутия

човешки мозък

Мозъкът на късните неандерталци от мъжки пол по скромни оценки е имал обем около 1500 см3, докато съвременните мъже от всички раси разполагат средно с 1425 см3 сиво вещество, жените – с 1350 см3. Рекордната маса на мъжки мозък е 2046 грама, при жените – около 1500 грама.

Проследява се очевидната тенденция към намаляване на размера на човешкия мозък, възникнала преди около 25 000 години и станала по-забележима преди 10 000 години.

Някога нашите предци постоянно са оцелявали в екстремални обстоятелства. За да се справят, е трябвало да съхраняват в паметта си множество разнообразни сведения: как да си направят оръдия на труда или оръжие, да запалят огън, да построят жилище, да преследват животно, кои растения са ядливи и кои не, как да се лекуват с подръчни средства и т.н. Паралелно с това, без да разполагат с никакви научни сведения на тази тема, трябвало да си обясняват възникването и развитието на света, да полагат основите на митологията, правилата за общуване. При това се осланяли единствено на своята памет.

Днес съвременният човек често получава храна, вещи или информация, без да полага усилия. Понякога дори не е необходимо да напуска дома си. Нашите знания се ограничават единствено с набор от навици. За разлика от древните хора ние не създаваме нищо принципно ново – всичко, което правим, е добре забравено старо.

Природата обаче е рационална. Тъй като големият мозък има нужда от повече енергия, с усъвършенстването на живота мозъците ни започват да намаляват.

Каква е прогнозата? Засилващата се „тясна специализация на човечеството пречат на естествения отбор. Настъпва „изравняване“ по , долната отметка. Защото в бита си често използваме само 5-7 процента от възможностите на своя мозък. И според законите на природата неразумно използваният аванс, даден ни по рождение, се редуцира. Не е изключено следващите поколения изобщо да не могат да се справят без интернет и да отпадне необходимостта да пазят в сивото си вещество нужната информация, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *