Как лекуват подправките в Аюрведа?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Аюрведическата медицина третира дисбалансите в системите на човешкото тяло. Една от тези системи, която определя баланса на стомаха, се нарича кафа. 

Небалансираната кафа може да бъде твърде силна, слаба или неспокойна и раздразнена. Правилните подправки, които се използват при готвенето, според аюрведическата медицина, помага за контрола на храносмилането, отделянето на слюнка и облекчаването на диария и гадене. Има подправки, които намаляват кафа, такива, които я увеличават и такива, които я облекчават.

Подправки, които увеличават кафа

Повечето подправки са добри за кафа, защото са горещи и сухи, като лютите чушки, черния пипер и сухия джинджифил. Някои от тях се използват специално за увеличаване на кафа-здравето.

Аюрведическата медицина идентифицира лошото храносмилане като една форма на кафа-дисбаланс. Подправките, които имат затоплящ ефект върху стомаха, се смята, че увеличават бавната кафа при тези хора, докато стане балансирана и здравословна.

Канелата е една от тези подправки. Тя стимулира кафа чрез увеличаване на отделянето на слюнка и затопляне на храносмилателната система. Семето от кориандър има допълнителен ефект. Това е охлаждаща подправка, която спира паренето в урината. В същото време засилва храносмилателната система (кафа), така че да работи ефективно.

Сусамово семе е тежка, мазна подправка, която отоплява храносмилателната система и повишава кафа. Тамари, морски водорасли и уакаме се използват като подправки също за увеличаване на  кафа.

Подправки, намаляващи кафа

Според аюрведа теорията някои хора имат твърде много кафа. Те имат изобилие от киселини в стомасите си, които могат да доведат до заболяване. Те трябва да поемат подправки, които намаляват киселината и кафа.

Семената от целина се смята, че помага за облекчаване на гадене, като намаляват високата кафа при болните. Семената от сминдух също намаляват кафа и помагат за облекчаване на артрит и треска. Кимион, синапено семе и анасонови семена също така намаляват кафа.

Подправки за облекчаване на кафа

Има подправки, които конкретно не са да увеличават или намаляват кафа, но я облекчават. Те са сред най-ценните от всички кафа подправки.

Черен пипер, според аюрведа играе отлична роля в умиротворяването на кафа. В Индия често се добавя към къри точно поради тази причина.

Къри също са кафа-умиротворители, кардамонът не само насърчава храносмилането, но също така е добър за сърцето. Джинджифилът се счита, че прави детоксикация на храносмилателната система. Куркумата не само успокоява кафа, но помага при диабет.

 

 

Амла – едно от най-мощните подмладяващи Аюрведа растения!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *