ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Откритие: болестта на Алцхаймер и ракът взаимно се изключват?

Изненадващо откритие вероятно ще доведе до създаване на нов тип лечение на двете тежки заболявания – болестта на Алцхаймер и ракът, във всичките му форми

Откритие на испански изследователи сочи, че ракът и старческата деменция – болестта на Алцхаймер, по някакъв начин са необяснимо свързани. Още преди няколко години, почти едновременно и независимо едни от други, американски и италиански учени съобщиха за откриването на неизвестен досега феномен.

Болестта на Алцхаймер и ракът взаимно се изключват?
Болестта на Алцхаймер и ракът взаимно се изключват?

Специалистите твърдят, че сред болните от Алцхаймер случаите на рак са значително по-малко, отколкото при техните връстници, които нямат признаци на това дегенеративно мозъчно заболяване.

От друга страна се констатира, че при болните от различни форми на рак, както и сред пациентите, при които ракът е излекуван в една или друга степен, е значително по-ниска заболеваемостта от Алцхаймер.

Учените нямат обяснение за странната обратна корелация между двете тежки заболявания и медицината приема, че просто ракът при пациентите, поразени от болестта на Алцхаймер, е достатъчно трудно да се диагностицира. Обикновено страдащите от деменция, не могат да съобщят необходимата информация, която да насочи към наличието на тумор, а лекарите са фокусирани върху лечението на основното заболяване.

Обаче новото изследване, което се провежда в мадридската клиника University Hospital 12 of October доказва, че наистина раковите заболявания сред пациенти с деменция са много по-малко, отколкото в общата маса на изследваните. Вярно е и обратното – между пациентите с ракови заболявания има малко страдащи от деменция.

Проучването е за период от 13 години, като обхваща достатъчно представителна група – повече от 2600 души, които в началото са на възраст 65 години. Изследването се провежда с подкрепата на Европейската комисия, здравното министерство на Испания, фондации и научни институти по онкология и неврология.

Анализът на данни от медицинските картони, както и резултатите от статистиката доказват, че при пациентите с Алцхаймер, рискът да развият всякакъв вид рак е по-нисък с 30% в сравнение с останалите.

„Проучванията доказват, че болестта на Алцхаймер и ракът взаимно се изключват, но ние все още не знаем причината за това…“ – признава ръководителят изследването д.м.н професор Джулиан Бенито-Лeоn за авторитетното издание Neurology. Науката е изправена пред предизвикателството да осигури достойни старини на хората, а чрез последните открития може да се намери начин едновременно да се справим с двете тежки заболявания – болестта на Алцхаймер и ракът, във всичките му форми.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *