„Магнитни“ бактерии в храната откриват и лекуват рак на стомаха

Създадените „магнитни“ бактерии могат да бъдат добавяни към храната, за да диагностицират рак на стомаха и помагат за лечението на онкологични заболявания

Научно-практически пробив при използване на „магнитни“ бактерии в помощ на диагностиката и лечението на рак на стомаха, осъществиха испански учени. Полезните бактерии в храната, наричани с общо име пробиотици, могат да се превърнат в мощно средство за диагностика и лечение на рак на храносмилателната система, съобщава интернет изданието MedDaily.

„Магнитни" бактерии откриват и лекуват рак на стомаха
„Магнитни“ бактерии откриват и лекуват рак на стомаха

Учени от Университета на Гранада в Испания успешно са внедрили магнитни наночастици в пробиотични бактерии като тези, съществуващи естествено в много храни. „Магнитните“ бактерии представляват първото по рода си в света използване на храна, като естествено лекарство и помощ при диагностициране на онкологични заболявания на храносмилателната система.

Испанската изследователската група Bionanomet е публично – частно партньорство, съставена от специалисти по нанотехнологии и неорганична химия, учени и изследователи на Института по биотехнологии от Университета на Гранада и частната фирма Biosearch SA. Резултатите от изследванията са публикувани в последния брой на списания Advanced Functional Materials. Финансира се от програма IDEA и Агенцията за иновации и развитие на регионалното правителство на испанската провинция Андалусия.

За проектиране и създаване на „магнитни“ бактерии учените са почерпили опит и идеи от Природата. Те са се опитали да копират магнитобактерия, която естествено произвежда вътре в себе си много малко на брой на магнити. Тези естествени микромагнити бактерията използва, за да се ориентира така, сякаш притежава вътрешен компас.

Изкуствено създадените магнитни бактерии могат да намерят биомедицинско приложение при изследванията с ядрено-магнитен резонанс, като се улесни поставянето на точна диагноза. В случай на прилагане на насочено високоенергийно електромагнитно поле, е възможно лечението на рак, чрез локално вътрешно прегряване и умъртвяване на злокачествените клетки.

Тази нова технология, патентована от Biosearch SA, е все още на етап експеримент, но има потенциала да преобърне качествено методите за диагностика и лечение на тумори, пише в авторитетното медицинско списание. Създадената магнитна бактерия е в състояние да усвои естествено приемания с храната микроелемент желязо и да предизвика истинска революция в лечението на рак.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *