Учените имат намерение да победят шарката веднъж завинаги

Нов антивирусен препарат може да победи шарката веднъж завинаги, твърдят учените

На експерименталното антивирусно средство против морбили с наименование ERDRP – 0519 учените разчитат, за да победят шарката веднъж завинаги. Според данни на СЗО всяка година повече от 150 000 души намират смъртта си, поразени от шарка. До този момент лекарството е тествано само в лабораторни условия, като надеждно предотвратява смъртта на опитните животни, съобщава онлайн изданието Independent. Учените имат намерение да продължат с тестовете и скоро трябва да започнат клиничните изпитвания върху хора.

нова ваксина против шарка
Учените имат намерение да победят шарката веднъж завинаги

Днес по-голямата част от огнищата на морбили по света са свързани с отказ от ваксинация, главно при деца от малцинствени и други затворени общности с ниска медицинска култура. В същото време, за да има защита срещу шарката, трябва чрез бъдат ваксинирани критичен брой хора – близо 90% от населението). В Европа обхватът достига между 60 и 90%. Поради това, поне един от всеки трима души, които нямат имунитет, а контактуват с болни от шарка, получават пневмония или мозъчно възпаление.

Новото антивирусно средство против блокира размножението на вируса, като позволява на организма да развие имунитет и избегне фаталните последици. По този начин, препаратът ще спаси не само вече заразените, но и ще помогне за отстраняване на пробива в имунизацията. Например , препаратът може да даде на хората , които са имали контакт с болен от шарка, но нямат симптоми на морбили.

Разработката е плод на сътрудничество между Института по лекарствени средства Емори в Атланта и германския федерален институт Пол Ерлих. Немаловажно предимство на новото средство против шарката е достъпната цена на медикамента. Ваксината лесно се съхранява и ще се приема през устата. Иновацията на учените няма да се замени напълно обичайната ваксинация, но ще помогне на човечеството да пребори шарката и веднъж завинаги смъртоносното заболяване да остане в миналото.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.