Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болести и медикаменти за хората в напреднала възраст

Много здравословни смущения и хронични забо­лявания настъпват през по-късните години от живота едновременно и комбинирано. Те обаче не са отредени на „старостта“. Възможности­те за профилактика, самолечение и лечение можете да научите от статиите за съответните заболявания в нашия сайт – рубрика „Заболяванията от А до Я“:

  • апоплектичен удар)
  • паркинсонова болест
  • болест на Алцхаймер
  • старческо пигментиране на кожата
  • артериосклероза
  • сърдечни заболявания
  • ангина пекторис
  • незадържане на урината
  • ревматични заболявания

Медикаменти

С медикаменти се лекуват предимно заболява­нията на сърцето и кръвообращението, смуще­ния в двигателния апарат, проблеми в обмяната на веществата, заболявания на дихателните ор­гани, но и психически смущения като депресии. Често възрастните хора редовно вземат три до четири лекарства, в отделни случаи дори зна­чително повече. При това рискът от странич­ни действия при старите хора е три до седем пъти по-голям, отколкото при младите, поради обусловените от възрастта органични изменения.

За лекаря не е лесно да приспособи дозировката на лекарствените средства съобразно забавя­щите се телесни функции. Всеки организъм ос­тарява различно бързо и реагира различно на ме­дикаментите. Винаги, когато това е възможно, следва да се предписва по-малко количество. То трябва да се увеличава, докато настъпи желано­то въздействие. Целесъобразно е лекарствена­та доза при някои препарати да се понижава с 10% след 65 години, 20% след 75 годишна въз­раст и за всяко следващо десетилетие от живо­та с по още десет процента.

Много търсени лекарствени средства без рецепта

В аптеките и дрогериите се продават повече от 80 вида гериатрика (лекарствени средства в медицината на старостта). Въпреки звучното название, общо­то между тях е, че те нито могат да спрат про­цеса на стареене, нито могат да премахнат по­явили се вече изменения, обусловени от въз­растта. Ако тези средства изобщо имат някак­во действие, то се дължи на прословутия „ефект на безвредното успокояващо лекар­ство“, т. е. едно мнимо въздействие. Това важи както за „чудодейното средство“ прокаин, така и за укрепващите средства и витаминозните препарати. Не само че няма никаква полза от тях, но приети в по-големи количест­ва, те могат да предизвикат неприятни стра­нични ефекти.

Укрепващи средства

Общото подсилване с укрепващи средства при изтощение се базира повече на внушение. Неза­висимо от това не се препоръчва сънливостта и умората да се преодоляват с възбуждащи сред­ства, защото по този начин се потискат само сигналите на организма, желанието за почивка. Едно от предпочитаните средства за съживява­не на изчерпаните сили са корените от жен-шен. Лечебното им действие не е доказано, но веро­ятно те са в състояние да увеличат защитните сили на организма, ако се вземат три до четири пъти годишно с лечебна цел в продължение на че­тири седмици.

Постоянното вземане на жен-шен обаче може да доведе до високо кръвно налягане, кожен об­рив, нервност, отоци и разстройство. При го­леми количества може да се изпадне и в деп­ресия.

Много укрепващи средства извличат своето стимулиращо действие от едно съмнително ве­щество, съдържащо се в тях: алкохол. При повечето продукти той съставлява 20%, а в Klosterfrau Melissengeist дос­тига дори 79%. В някои от тези препарати се съдържа лецитин (напр. в Buerlecithin, Tai Ginseng, Vita Buerlecithin, Bilatin), чието лечебно действие досега също така не е убедително до­казано. Предполага се, че той може да влияе по­ложително върху способността за запаметява­не и концентрация.

Също така безсмислени са и примесите от же­лязо, витамини и минерали и затова следва да се отхвърлят. Ако е налице съответен недостиг, той следва да бъде констатиран от лекар и да се лекува целенасочено с високи дози.

Имплантиране на клетки

По този начин се обещава регенерирането и съ­живяването на органи, отслабени в процеса на стареенето. Терапевтичната му ефикасност досега не е доказана много убедително. Изследо­вателите предупреждават за възможни алер­гични реакции, които чуждият белтък може да предизвика в организма.

Средства против склерозата

Те са особено оспорвани. Обикновено оросяване­то на мозъка с кръв в старческа възраст е дей­ствително по-лошо, отколкото на млади годи­ни. Това обаче е последица от болестни измене­ния на мозъчните съдове или на кръвообраще­нието.

В тази връзка вземането на лекарства, стиму­лиращи кръвоснабдяването на мозъка, е безпо­лезно, защото следва да се лекува основното за­боляване, а не симптомът.

Освен това много медикаменти против склеро­за със съдоразширяващо действие се оказват неефикасни по отношение на кръвообращение­то в мозъка и дори снижават кръвоснабдяване­то. По този начин те постигат противоположното на това, което се очаква от тях.

Срещу старостта няма билка

В научните среди продължава да се дискутира и оспорва действието на чесъна, глога, розмари­на и имела. Всъщност с някои от тези билки хо­рата от всички епохи и страни са се опитвали да преодолеят старческите оплаквания:

  • чесънът помага най-добре, когато се яде суров. Съществуват указания за това, че чесънът може да понижи съдържанието на холестери­на в кръвта и че действа разреждащо на кръв­та – но всъщност само когато се приемат количества до 50 грама на ден. Обичайните тър­говски продукти съдържат много по-малко че­сън и са значително по-скъпи от главите чесън на пазара
  • твърди се, че глогът подобрявал отслабваща­та сърдечна дейност. В много смесени препа­рати обаче концентрацията на глогов екс­тракт е твърде минимална. Ако изобщо се на­лага да се прилагат подобни средства, то те трябва да съдържат предимно глог
  • като прибавка за ваната розмаринът стиму­лира кръвоснабдяването. Когато се приема вътрешно, той активизира храносмилането. Внимание с розмариновото масло: твърде го­лемите количества могат да предизвикат зна­чителни стомашно-чревни оплаквания
  • в народната медицина имелът се използва срещу твърде високото кръвно налягане. Дей­ствието му под формата на таблетки или кап­ки не е научно доказано

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *