ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Псевдокруп

Оплаквания

„Истинският круп“ е признак на дифтерия. Ако се появи, без причината за това да бъде дифте­рия, се говори за псевдокруп. Псевдокрупът е пристъпно заболяване: появява се или когато детето е било с признаци на съвсем лека прос­туда, или без предизвестие „като гръм от ясно небе“. Пристъпът се развива най-често нощем. Започва с лаеща кашлица, детето пресипва. Тъй като гласната цепка се стеснява, дишането става се по-трудно. Чувството, че не получаваш повече въздух, предизвиква страх. Детето става неспокойно, има сърцебиене и изплашено изражение на лицето. След кратко време обикновено пристъпът преминава от само себе си. На следващия ден понякога се развива тежка простуда с кашлица и температура.

Причини

Най-често вируси, много рядко бактерии. За­мърсяването допринася най-вероятно за въз­никването на псевдокрупа. Сериозните научни изследвания потвърждават, че при замърсен въздух повече деца страдат от пристъпи на псевдокруп, отколкото другаде. Едно изслед­ване на федералните здравни власти в Западен Берлин потвърди връзката между високото съ­държание на серен двуокис във въздуха и често­тата на пристъпите от псевдокруп при децата. В тесни граници замърсяването на въздуха се за­силва от пушачите.

Рискът от заболяване нараства

  • ако децата растат в задимена атмосфера
  • в области с въздух, силно замърсен с вредни ве­щества, особено през зимните месеци

Възможни последици и усложнения

В тежките случаи може да се стигне до изразен задух и изтощение, така че детето трябва да се лекува в болница.

Профилактика

Тя намалява честотата на пристъпите, ако:

  • колкото е възможно по-често пътувате в об­ласти с по-чиста атмосфера (планини, езера встрани от големи магистрали и индустриал­ни комини)
  • не пушите в жилището си

Необходимост от лекарска помощ

Ако детето вече е имало пристъп от псевдо­круп. Веднага в болница (най-добре в детска кли­ника) ако:

  • детето не е пресипнало, но има глух глас
  • се прибави висока температура
  • въпреки лечението задухът не се подобри за един час
  • детето добие синкав цвят на кожата

Самолечение

  • вдигнете детето от леглото, облечете го топло и застанете заедно с него на отворения прозорец: хладината, влажният въздух му се отразяват добре. Който има колебания по от­ношение на външния въздух, може да разполо­жи в стаята влажни кърпи или да седне с дете­то в банята и да пусне душа
  • успокойте детето. Спокойният говор и сигурното действие придават на детето сигур­ност. Носете го, за да не се чувствува самотно. Напрежението и плачът засилват задуха
  • ако става дума за повтарящ се пристъп: дай­те на детето една от свещичките, които ле­карят ви е изписал за такъв случай

Лечение

Кортизоновите препарати могат да отбъбнат бронхиалната лигавица. Те са високо ефективни, при продължително вземане обаче могат да имат тежки странични действия. Те­зи медикаменти са на разположение под форма­та на свещички в различни дозировки (Rectodelf). Детският лекар може да ви изпише съ­ответната на теглото на детето дозировка. Ако трябва да употребявате свещичките пове­че от половин година, попитайте лекаря дали не се налага нова дозировка. Отбележете датата и дозировката на кутийката, за да имате под ръ­ка в случай на нужда правилната информация. Действието на тези лекарства настъпва след около половин до един час. Понякога се налага на следващия ден да се приемат други медикамен­ти във висока дозировка за овлажняване на ли­гавицата.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *