Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Злополуки и предпазване от злополуки

Децата са особено заплашени от злополуки: от една страна са жизнени и играят с удоволствие, а от друга страна обкръжението им става все по-опасно за тях. При кърмачетата и малките деца са чести нараняванията от падане. Освен това те често се задържат в кухнята или баня­та: малките деца са най-честите жертви на из­гаряния с топла вода, плочи на печка, ютии и др. Въпреки всички предпазни мерки все повече деца се отравят в домакинството преди всичко с ме­дикаменти и домакински препарати.

Докато децата достигнат училищна възраст, преобладават злополуките на открито, преди всичко пътно-транспортните произшествия. Нещастията с кърмачета могат да се предот­вратят само чрез предпазни мерки и наблюдение. Най-добрата предпазна мярка за по-големи­те деца се оказва благоразумието на самото де­те. Забрани, които не могат да бъдат обяснени, в дългосрочен план са безполезни. Позволено и непозволено децата могат да съблюдават, ако ги разбират. След това детето трябва да се на­учи само да преценява заплахите в своята среда. Както вкъщи така и навън, би трябвало да се опита обстоятелствата да се нагодят съобразно детското поведение, а не само да се изисква от детето да се вгради в света на възрастните.

Профилактични прегледи

Много смущения в развитието и дори заболява­ния биха могли да бъдат предотвратени, ако първите признаци за тях биха били своевремен­но разпознати и след това правилно лекувани. Затова родителите на всички новородени получават „Тетрадка за изследвания при децата“, в която са означени всички опреде­лени със закон профилактични прегледи.

Първите две изследвания обикновено се правят още в родилната клиника, а всички останали при практикуващия лекар или здравните органи, в лабораториите по детско здравео­пазване или в женските консултации. За съжале­ние родителите все още малко ползват без­платните профилактични грижи за техните де­ца. Кол­ко важни все пак са изследванията показва една виенска статистика: почти десет процента от всички изследвани във Виена деца трябва неза­бавно да бъдат прегледани от лекар-специа­лист. В Австрия родителите редовно водят де­цата си на изследване, тъй като част от държавните помощи при раждане се изплащат едва когато профилактичните прегледи са били до­казуемо използвани. В Австрия според последователността на профилактичните изслед­вания, включени в „Паспорта на майката и дете­то“, децата се изследват един път годишно и в детската градина.

Лекарски профилактични прегледи

Те са необходими. Най-добрата профилактика могат да осигурят самите родители, ако внима­телно наблюдават своето дете. Не се колебай­те да обсъждате с детския лекар подозираните грешки в развитието. Който разчита основно на това, че времето и без това лекува всичко, може би ще пропусне възможността за ранно лечение и така, без да иска, ще навреди на дете­то.

Какво се изследва?

Изсл. 1: Първото изследване се прави веднага след раждането. Преди всичко се проверява как детето е понесло раждането и дали има малформации. Измерват се дължина, тегло и обиколка на главата.

Изсл. 2: То се провежда три до десет дни след раждането. Още веднъж се проверява дали по време на раждането детето не е било наранено, дали не се разпознават малформации и как се развива детето (степен на телесна зрялост). Проверявайки рефлексите може да се изследва функцията на нервната система. Изследвания на кръвта трябва да изяснят дали има заболява­не на обмяната на веществата. Най-важното от тези заболявания е фенилкетонурията (ФКУ). Едно на 6000 до 10 000 деца се ражда с нея. Деца с ФКУ, които не се лекуват, могат да оста­нат малоумни. Тези последици могат да бъдат избегнати, ако детето осем до десет години спазва диета, която изключва веществото, пре­дизвикващо болестта. След това съзряването на мозъка завършва, най-често повече не се на­лага толкова стриктно спазване на диетата.

Изсл. 3 до 9: Третото изследване би трябвало да се проведе три до четири седмици след раж­дането, последното, деветото – до навършването на шестата година от живота. При това лекарят проверява телесното и психическото развитие на детето. Предимство е, ако това се прави от един и същи лекар, тъй като той по-добре би могъл да сравни стъпките на развитие.

Тегло и ръст

В рамките на профилактичните прегледи деца­та се мерят и теглят. Те непрекъснато растат, а понякога, като на тласъци, особено бързо: обикновено през първата година от живота, след това между петата и седмата година и нак­рая по време на пубертета.

На гърба на „Здравната карта на детето“ се на­мират таблици, на които изследващият лекар нанася моментните тегло и ръст.

При съмнение за нарушение в растежа на дете­то рентгеновата снимка на ръката може да по­каже костната възраст на детето.

 

Предотвратяване на злополуки

Кърмачета

  • никога не оставяйте кърмачето да лежи без наблюдение върху скрин, легло или кушетка

Пълзящи и малки деца

  • стълбите и ниските первази на прозорците подсигурявайте с решетки за деца
  • не оставяйте предмети, върху които дете­то може да се покатери, в близост до про­зорците
  • не оставяйте тежки предмети или съдове с горещо съдържимо на височината на дете­то. Внимавайте с покривките за маса: често децата се опитват да се покатерят по нея
  • осигурете контактите с предпазители за деца
  • препарати за миене и почистване, бои, лако­ве, алкохол (също и сладкиши с алкохол) и ме­дикаменти никога не съхранявайте незатворени и в никакъв случай близо до пода.
  • никога не забравяйте цигари, пепелници и кибрити (запалки) на стол, ниска масичка и т.н. Всички средства за пушене съхранявай­те недосегаеми за детето
  • по възможност не засаждайте в градината отровни декоративни храсти (напр. жълта акация, тиса, беладона)

Градинска и училищна възраст

  • започнете рано и с добър пример с възпита­нието за движението по пътищата. Проиг­равайте вкъщи правилата за движение.
  • никога не оставяйте децата без наблюдение в близост до плувни басейни, малки езера и потоци, докато не се научат да плуват достатъчно добре. Използвайте и надуваеми ръкавели, само пояс не е достатъчен.
  • химикалите (препарати за пране и почиства­не, бои, лакове и пр.) да се съхраняват на не­достъпно за децата място, лекарствата да се затварят
  • край телефона винаги трябва да има лист с най-важните телефонни номера – бърза по­мощ, болница, детски лекар, пожарна.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *