Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изследвания по време на бременността

Генетична консултация

Към генетичната консултация всяка двойка мо­же да се обърне още преди една възможна бре­менност, ако е заплашена, че детето й може да се роди болно или увредено.

От информацията на здравните картони на се­мейството при някои болести може да се прес­метне колко е голяма вероятността запланува­ното дете също да получи това заболяване или увреждане.

Информацията, която партньорите получават при една такава консултация, трябва да им по­могне при решението дали да имат собствени деца или по-добре да се въздържат от това.

Какви изводи ще си направи двойката след една такава консултация зависи изцяло от нея сама­та. Разбира се, може да се окаже изключително трудно съзнателно да се решите за раждането на увредено или болно дете, ако консултантите не само съобщават фактическата информация, но и своето собствено становище по отноше­ние на такива деца, и по този начин повлияват разговора. Понякога те дори подчертано препо­ръчват какво би могло да се направи. Това всъщ­ност не е тяхна задача.

Наследствените увреждания при децата са ред­ки. Причините да се потърси генетична консул­тация могат да бъдат:

  • партньорите са роднини: детето носи пови­шен риск при него да се изяви заболяване, кое­то е унаследено „рецесивно“. Това означава, че до заболяване се стига едва когато и двамата родители предадат на детето предразполо­жението за това
  • единият или и двамата родители, или близък роднина имат наследствено заболяване: при някои заболявания, които се срещат по-често в семейството, може предварително да се пресметне каква е вероятността евентуално­то дете също да унаследи това заболяване. На някои родители това улеснява решението им за или против собствено дете
  • двойката вече има болно дете: в много случай рискът отново да се роди болно дете е много малък. Съответната консултация може да преодолее страха от възможно повторение

Генетични консултации има в почти всички гра­дове. Вашият гинеколог знае къде можете да на­мерите най-близката.

Ако вече е налице бременност, също са възмож­ни изследвания, които дават яснота дали дете­то ще се роди със заболяване или малформации, които биха означавали чувствително увреж­дане.

Изследване на хорионните въси

Още през 10-та -12-та седмица от бременност­та чрез това изследване могат да се установят увреждания на наследствения материал. Хори­онните въси са съставна част от плацентата, която има същата наследственост като де­тето.

Хорионните въси се всмукват с помощта на тъ­нък, еластичен катетър от изкуствена мате­рия, който се въвежда през влагалището в мат­ката. Още на следващия ден резултатите са го­тови.

Предимството по отношение на изследването на околоплодна течност е ранния стадий, в койтo може да се определи евентуално хромозомно увреждане.

Недостатък е по-големият риск. При хорионната биопсия естественият риск от спонтанен аборт нараства с един пункт – от четири на пет процента. Намесата не е целесъобразна, ако при евентуална възможност детето да бъде родено с наследствено увреждане не стои въпросът за прекъсване на бременността.

Изследване на околоплодната течност (амниоцентеза)

При този най-стар метод преди раждането да се установят евентуални хромозомни наруше­ния и малформации на централната нервна сис­тема и гръбначния стълб (дефекти на невралната тръба) лекарят улавя от околоплодните во­ди клетки на нероденото. И тази намеса няма смисъл, ако при евентуално увреждане на дете­то не е възможно прекъсване на бременността. При изследването се прониква с канюла през ко­ремната стена в околоплодния мехур и се из­смуква околоплодна течност. Най-често не се налага локална упойка на мястото на убождане­то, което лекарят обикновено определя посред­ством ултразвук.

Изследването може да се проведе едва между шестнадесетата и осемнадесетата седмица от бременността и са необходими две до три седмици до излизането на резултата. Пунктиране­то на околоплодната течност е намеса, която следва да се предприема само след точно медицинско обосноваване. В редки случаи (0,5 про­цента) в резултат на изследването се идва до инфекция на околоплодната течност, която отключва последващ аборт. Трябва да се от­хвърля амниоцентеза, която служи само за оп­ределяне пола на детето.

Изследването на хорионните въси или около­плодната течност може да бъде полезно, ако:

  • сте по-възрастна от 35 години или ако двама­та родители заедно сте по-възрастни от 75 години
  • в семейството има наследствени болести или малформации
  • вече имате дете с тежко наследствено забо­ляване

Ултразвук

Ултразвукът се използува от много акушери безкритично за рутинни изследвания, въпреки че „погледът в корема“ е оспорван. Не напразно Световната здравна организация и здравните организации в много страни отхвърлят това изследване като рутинна мярка:

  • досега липсват дългосрочни изследвания, кои­то да гарантират безвредността на ултра­звука
  • всички големи изследвания за неговото дей­ствие идват до извода, че ултразвуковите из­следвания не понижават детската смърт­ност, а традиционните изследователски ме­тоди (напр. за определяне големината на пло­да) са също толкова ефективни
  • степента на грешки при рутинното ултразву­ково изследване за определяне на нарушения в растежа или малформации на детето е толко­ва висока, че негативният ефект анулира по­зитивния. Световната здравна организация препоръчва ултразвуково изследване само при обосновани съмнения. Твърде голяма е опас­ността да се отстранят здрави деца поради грешна диагноза

Много лекари обаче игнорират тези научни дан­ни и изискват ултразвуково изследване при вся­ка бременна.

Ви трябвало да се съгласите за ултразвуково из­следване, ако:

  • не са известни датата на последната менст­руация или на зачеването
  • вашият лекар не може да определи големина­та на детето чрез опипване
  • са налице кръвотечения и болки
  • не се чуват сърдечните тонове на детето
  • бебето дълго време не се движи
  • лекарят не може да определи със сигурност предлежанието на детето преди раждане
  • има признаци за повече от едно дете
  • лекарят се опасява от недоносеност на дете­то. (Това е целесъобразно само във връзка с из­следване на плацентарния хормон)
  • съществува съмнение за малформации. Из­следването би трябвало да се предприеме в център за диагностика на малформации
  • трябва да се предприеме пункция на околоплод­на течност

Хормонални изследвания

Плацентата образува различни хормони, необ­ходими за задържането на бременността. Опре­делянето на два от тях (HPL, ЕЗ) дава информа­ция за това, дали плацентата функционира правилно. Изследва се хормоналното ниво в кръвта или в двадесет и четиричасова урина.

Изследването трябва да се проведе неколкократно, най-добре поне три пъти, тъй като ко­лебанията на нормалните стойности са твърде големи. При неяснота са необходими допълни­телни изследвания (напр. с апарат за записване на сърдечните тонове и контракциите, тест за натоварване с окситоцин).

Хормоналното изследване е целесъобразно, ко­гато:

  • матката нараства твърде малко, а ултразву­ковото изследване дава допълнителни призна­ци за изоставане в растежа на детето
  • съществува съмнение за токсикоза на бремен­ността
  • съществува съмнение за твърде дълга продъл­жителност на бременността

Изследвания на кръвта

Кръвта се изследва при всички бъдещи майки.

В много случаи стойностите се отклоняват от „нормалните“, записани върху бланките или ком­пютърните отрязъци. Това обаче рядко е причина за безпокойство. Поговорете за това с вашия лекар.

Кръвна картина

Червени кръвни телца (еритроцити)

По време на бременността кръвният обем се по­качва с около 40 процента. Числото на червени­те кръвни телца се понижава. Често са по-мал­ко от нормалните стойности. Това обаче не трябва да означава, че страдате от „малокръвие“. По-важно е съдържанието на хемоглобин.

Хемоглобин

Критичната долна граница е между 10,5 и 11,5 г/дл.

Бели кръвни телца (левкоцити)

Нормални са повишените стойности на белите кръвни телца. По време на раждането стойнос­тите на левкоцитите могат да достигнат 15 000 (нормално между 4800 и 10 000 /мм3)

Желязо в кръвния серум

По време на бременността съдържанието на желязо в кръвта се намира по-скоро на долната граница на нормата, тъй като организмът се нуждае от повече желязо.

Скорост на утаяване на кръвните телца

Скоростта на утаяване винаги е повишена.

Определяне на антителата

Антителата са защитни вещества в кръвта, които се образуват, ако организмът влезе в кон­такт с чуждо вещество (напр. болестотворен причинител, чужда кръв и др.). Всички бременни се изследват за антитела срещу рубеола, сифи­лис и в много случаи токсоплазмоза и СПИН.

Ако имате отрицателен резус фактор, едновре­менно се изследва дали нямате резус антитела в кръвта. Това изследване се провежда в послед­ната трета на бременността или ако неколкократно се появят кръвотечения.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *