Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Последна трета на бременността

Последните месеци се изживяват от жените по различен начин. Вероятно вие сте вече нетърпе­лива, страдате от нарастващата неподвиж­ност и едва можете да дочакате деня на ражда­нето. Бъдещите майки с малки деца или напрег­ната професия най-често са особено натоваре­ни. Може би обаче можете да се насладите на този последен период, да се успокоите и под­готвите за бебето. Както и преди, разрешено е всичко, с което се чувствуваше добре. Обръщай­те внимание на сигналите за изтощение и пре­напрежение, има голяма разлика дали вашето де­те ще се роди няколко седмици по-рано или на термина.

Какво става в организма?

През този период бебето нараства особено силно. В матката му става тясно, то губи своята свобода на движение и се обажда с удари и рит­ници. Вашият гръбначен стълб се натоварва от теглото му, кръвният ток в областта на тазовите вени още повече се затруднява. Болките в гърба, разширените вени, хемороидите, отоци­те и чувството на тежест в долните крайници могат да се засилят. Натискът върху пикочния мехур води до често отделяне на урина. Нощно- то уриниране е нормално. Стомахът се притис­ка от матката нагоре и може да поема само мал­ки количества храна. Червото е лениво, склон­ността към запек се засилва. Ставните хрущя­ли и кожата са разтегливи и меки – готови за раждането.

Душевно състояние

Мислите все повече кръжат около детето и раждането. Грижата дали ще е здраво, страхът от болките, от усложнения или от загуба на кон­трол е често явление.

Сега е крайно време да се включите в група за подготовка на раждането. В нея можете да се научите как да се справяте с вашите страхове и как оптимално да се подготвите за това изжи­вяване – раждането. Идеално би било, ако може­те вече да се запознаете с акушерката и лекаря, които ще ви обслужват по време на раждането. В големите болници, разбира се, това е трудно. Поради смяната на екипите, хората, които ще ви обслужват, са непредвидими.

Изследвания

До 37-та седмица е достатъчно, ако ходите за изследване веднъж месечно. След това времето би трябвало да се съкрати на десет дни. Покрай обичайните изследвания още веднъж се проверя­ва кръвната картина, тъй като през последна­та трета на бременността често се стига до малокръвие.

И сега ултразвуково изследване се налага само при определени случаи. Ако обаче планирате раждане вкъщи, би трябва­ло с помощта на ултразвук точно да бъде опре­делено местоположението на плацентата и бе­бето.

Как се развива детето?

През тези последни месеци се развива нервната система на детето, а с нея и съзнанието, и па­метта му. През осмия месец то най-често зае­ма своята позиция за раждане. През последните три месеца то също така най-много наддава и се приближава до своето тегло при раждането. След 40 седмици бременност бебето е голямо между 48 и 54 см и тежи около 2800 до 4000 грама.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *