ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бронхи и остър бронхит

След като вдишаният въздух премине през ла­ринкса, той попада през бронхите в белодробни­те алвеоли. Бронхите са тръбна система, коя­то се разклонява непрекъснато като клоните на дърво.

Вдишаният въздух се затопля в носнатаи ларингиална кухини, овлажнява се и се почиства. Този процес продължава и в бронхите. За тази цел вътрешните стени на бронхите са облечени с тънък пласт лигавица. Тя непрекъснато произ­вежда слуз. Слузта заедно с отлаганията от час­тици прах, тичинков прашец, бактерии и т.н. се транспортира с помощта на малки реснички по посока на дихателната тръба и гръкляна и след това се гълта.

Лигавицата на бронхите реагира болезнено на чести дразнения от тютюнев дим, вредни ве­щества в атмосферата или инфекции. Те могат да увредят трептящите реснички.

Увредените реснички на лигавицата все по-лошо придвижват прах и слуз нагоре. Секретът се натрупва и организмът се опитва да се освобо­ди чрез кашлица. Раздразнената бронхиална ли­гавица винаги е по-податлива на инфекции. По тази причина по-често се появяват бронхити и белодробно възпаление.

Както носната лигавица, така и лигавицата на бронхите може да реагира с алергия. Възниква алергична астма, при която бронхите се стесня­ват и се затруднява дишането.

И накрая, продължителното дразнене на лигави­цата може да отключи също и злокачествени разраствания, като например рак на бронхите.

Остър бронхит

Оплаквания

Остър бронхит най-често възниква във връзка с някакво простудно заболяване. Най-често за­почва два до три дни след изявата на настинка­та с болезнена кашлица, често свързана с отде­лянето на бяло-жълти слузести храчки. Темпера­турата също е честа, понякога със затруднения в дишането.

Причини

Причинителите, които предизвикват едно простудно заболяване, могат да инфектират илигавицата на бронхите. Най-често това са ви­руси, в редки случаи или при предварително ув­редена бронхиална лигавица бактерии също мо­гат да причинят остър бронхит.

Рискът от заболяване нараства

  • при пушачи
  • в области със силно замърсена с вредни веще­ства атмосфера
  • при сърдечни заболявания и хора с белодробни страдания (астма, емфизем, бронхиектазии)
  • при децата, тъй като те настиват по-често в сравнение с възрастните

Възможни последици и усложнения

При възрастните хора или лицата, чиято защитна система е отслабена, може понякога да се развие възпаление на белия дроб.

Който по-често от един път годишно боледува от бронхит е заплашен честите инфекции на бронхите трайно да увредят бронхиалната ли­гавица.

Профилактика

Необременяващ начин на живот; избягване на атмосфера, натоварена с вредни вещества; преди всичко: никакво пушене. За подобравяне на състоянието на дихателните пътища може да ползвате Лулата инхалатор с хималайска сол>>.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако бронхитът не отзвучи след два до три дни
  • ако е съпроводен от температура над 39°С
  • ако изкашляте кръв
  • ако се появят затруднения в дишането

Самолечение

Да се избягва дразнене на дихателните пътища от задимен въздух, изгорели газове, кухненски пари и т.н.

По възможност да се остане в топло, но не прег­рято помещение и да се осигури почивка за ор­ганизма. За да не се дразни допълнително брон­хиалната лигавица, стайният въздух може да се овлажнява: закачете влажни кърпи над отопли­телните тела.

Който няма апетит, не бива да се принуждава да яде. Той обаче трябва обезателно да пие доста- тъчно чай или минерална вода. При температу­ра организмът има нужда от особено много теч­ности.

Компресите на прасците могат да смъкнат ви­соката температура.

Различни чайове против кашлица могат да под­помогнат лечението.

Чайове против кашлица

Мащерка

Мащерката действа спазмолитично и отхрачващо.

Приготвяне:

  • залива се една чаена лъжичка мащерка с една средно голяма чаша гореща вода
  • оставя се да престои десет минути, след ко­ето се прецежда

Употреба: Няколко пъти през деня да се изпи­ва по една чаша прясно приготвен чай.

Живовляк

Приготвяне и употреба: Както мащерката, но се запарват две лъжички живовляк.

Комбиниран чай против кашлица

30 г мащерка, 15 г живовляк, 10 г лечебен копър, 10 г сладко коренче, 10 г исландски мъх

Приготвяне и употреба. Както мащерката.

Лечение

Неусложненият бронхит не изисква кой знае как­во лечение. Най-често не са необходими медика­менти. Който иска да облекчи болките и непре­менно да смъкне температурата с медикамент, може да вземе обикновено болкоуспокояващо.

Евентуално се препоръчва: медикаменти отключващи отделянето на слуз: Ambroxol с името на Muco-Sanigen производителя,  Mucophlogat, Mucosolfan, Mucomyst, Bromhexin с името на Fluimucil производителя, Mucret,  Muco-Tablinen,  Transbronchin,  Bisolfon.

Най-важни странични действия: Стомашни оплаквания с гадене и повръщане, диария и гла­воболие. При инхалиране: дразнеща кашлица.

Противокашлични средства

Много противокашлични средства съдържат потискащи кашлицата вещества, преди всичко кодеин. Химическото потискане на кашлицата най-често обаче не е полезно. По този начин се потиска откашлянето на слузта, оздравителният процес се забавя.

Други противокашлични средства съдържат ве­щества, които втечняват бронхиалния секрет и по този начин улесняват отхрачването. Действиeтo на тези средства досега обаче не е без­спорно доказано.

Антибиотици

В редките случаи, в които острият бронхит е причинен от бактерии (признаци: задържащо се по-дълго заболяване, зеленикаво оцветени храчки) и лекарят е установил тази причина едноз­начно, може да се окаже полезно да се приемат антибиотици или да се правят инжекции.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *